Получено на 31 Август 2012 в 14:45 от Kochev
Младите ни лекари бягат в чужбина

Средната възраст на практикуващите лекари у нас е над 50 години, а около 20% работят след пенсионна възраст
Млади лекари на възраст 31- 45 г., със специалност "Обща медицина" или "Анестезиология" най-често заминават за работа в чужбина, обяви Боян Захариев от Институт "Отворено общество", цитирайки данни от проучване, направено септември - октомври 2011 г. сред 1000 лекари в страната.
Захариев участва в кръгла маса "Човешките ресурси в здравеопазването - състояние, миграция и ефекти за здравната система".
Според прогноза на ЕС през 2020 г. ще има
дефицит на лекари в рамките на два милиона,
каза зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Юлиян Йорданов.
По думите му от началото на годината досега страната ни са напуснали 256 лекари, като 32 от тях са се дипломирали тази година. За миналата година напусналите лекари са били 507, като се очаква броят им да нараства, допълни той.
Средната възраст на практикуващите лекари е над 50 години, а около 20% работят след пенсионна възраст. Недостигът на специалисти води до голяма натовареност, която оказва своето влияние върху качеството на работа, допълни Йорданов.
Към началото на 2012 г. в БЛС има регистрирани 32 000 лекари, а в Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАСЗГ) - 47 000 специалисти, сочат данните на проучването на Институт "Отворено общество", представени от ръководителя на проекта Боян Захариев.
Около 30% от лекарите са регистрирани в София,
а 50% са регистрирани в други големи градове на страната като Пловдив и Варна.
Едва 5% от лекарите са по-млади от 30-годишна възраст, между 31 и 45 годишни са 25%, а мнозинството - 48%, са на възраст между 46 и 60 години.
В по-младите поколения не се вижда кой ще замести тези лекари, които ще се пенсионират.
Възрастта на заминаващите е по-ниска от средната в системата - това важи както за лекарите, така и за специалистите по здравни грижи, коментира Захариев.
Най-често тези лекари заминават за Великобритания (42%), Германия (25%) и Франция (8,9%).
Водеща причина за желанието на лекарите и здравните работници да напуснат страната е по-доброто заплащане в чужбина (70%),
а с почти еднакво значение са по-добрите условия на труд и търсенето на определен тип специалисти (около 40%). 99% от лекарите очакват доходи до 8000 евро.
Недостигът на медицински сестри поставя под висок риск здравната система да спре да функционира, алармира Милка Василева, председател на УС на БАСЗГ.
При медицинските сестри основен е проблемът с липсата на мотивация, често породена от лошото отношение към тях от страна на лекарите и обществото, продължи Василева.
"В никакъв случай не обобщавам, но във всяка една болница, всяко едно лечебно заведение, има такива случаи. Дори това да не е масова практика, то влияе изключително негативно върху работата", допълни тя.
Синдромът на професионалното изпепеляване (burnout) е често срещан сред лекарите, но е още по-силно застъпен при медицинските сестри, каза още Василева.
Според нея, ако не настъпи промяна, до 2020 г. в България тази професия може да изчезне.


http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4994831
6 3


Коментирай в Радио 999Най-ново от Публикувай с 999

Сметосъбиращата фирма нехае...

ЛАЗАРОВДЕН Момичетата о...

Здравейте. От около година ...

Здравейте. През лятото забе...

Нещо за термините „коледа“ ...

Моля, подкрепете Каузата ни...

ИСКАМ ДА ПОПИТАМ! Нали в Ям...

Реклама