Получено на 09 Октомври 2012 в 08:58 от Един българин
Как и многото пари могат да циментират бедността
Бюджет 2013 като абсолютна стойност е малко повече от миналите години. Повечето пари обаче не означават повече богатство, пише Иван Бедров в коментар за Vesti.bg
Ще започна с един стар виц: какво е това, което е огромно, грозно, сиво, гори много и не рита? Според популярния преди години отговор това е съветска машина за ритане. Каквото и да правиш с такава машина, тя ще си остане безполезна. Можеш да я експлоатираш денонощно, можеш да назначиш два пъти повече работници към нея, можеш да я смажеш с най-скъпото масло... Никаква полза!
В такова състояние са повечето системи, които данъкоплатците финансираме с нашите пари, наречени за по-благозвучно Държавен бюджет. Даваме пари за сигурност и отбрана, за здравеопазване, за образование, за администрация, за пътища, за влакове, за държавни медии, за контролиращи комисии и комисийки, за социални помощи и пенсии... догодина ще дадем почти 32 млрд. лв.
И важният въпрос е не точно колко са парите, по-малко или повече са в сравнение с миналата година, а какво точно получаваме срещу тези пари. Вие доволни ли сте? Даваме пари за здравеопазване, което е еднакво враждебно и към пациентите, и към лекарите.
Даваме пари за образование, което продължава да стимулира дисциплинираните зубрачи и да изтласква навън свободния дух. И при учениците, и при учителите. А бизнесът скоро ще търси необходимите кадри от чужбина.
Неработещите системи правят живота ни по-болен, по-несигурен, по-труден, по-безсмислен. Не гарантират справедливост и спазване на правилата. Пречат на успеха и циментират бедността.
Проектът за бюджет за следващата година не се опитва с нищо да промени начина, по който държавата харчи нашите пари. Не предвижда реформи, казват политиците. Не предвижда никаква промяна, ще усетят съвсем скоро и гражданите.
Вместо да говорим за циментирането на статуквото, ние обсъждаме увеличението на пенсиите, заплатите на военните и това кой сектор колко повече или по-малко ще получи.
Елементарната сметка показва, че добавката към пенсиите няма да успее да компенсира натрупаната инфлация от последното увеличение досега. А това че МВР ще получи с 13% повече пари от тази година, изобщо не означава, че полицията вече ще разкрива домашните обири и ще живеете по-спокойно.
Наливането на още и още пари в най-неефективните сектори е най-сигурният начин да профукаш тези пари на вятъра. Друг е въпросът, че намалените пари за здравеопазване и образование не означават автоматично влошаване на тези сфери. Това може и да не говори добре за политическите приоритети на едно правителство, но не очаквайте никаква промяна - нито по-качествена работа от МВР, нито по-некачествени здравни и образователни услуги.
Казват, че в последния бюджет за мандата е напълно нормално правителството да се опитва да не клати лодката и да не предприема резки движения. Така картината ще остане непроменена. Като тази година, като миналата, като по-миналата...
Иначе бюджетът като абсолютна стойност е малко повече от миналите години. Повечето пари обаче не означават повече богатство. Защото и този път основната им цел не е да предложат качествени услуги на данъкоплатците, а да успеят да захранят онази огромна, грозна и сива машина, която гори много, но за сметка на това не рита.
2 2


Коментирай в Радио 999Най-ново от Публикувай с 999

Сметосъбиращата фирма нехае...

ЛАЗАРОВДЕН Момичетата о...

Здравейте. От около година ...

Здравейте. През лятото забе...

Нещо за термините „коледа“ ...

Моля, подкрепете Каузата ни...

ИСКАМ ДА ПОПИТАМ! Нали в Ям...

Реклама