СЕРИОЗНИ УДАРИ НА СТРАЛДЖАНСКИТЕ ПОЛИЦАИ


14/01/11 20:54:46коментари:0 

ImageПрез 2010г. процента на разкриваемост достигна 75,05%

Иван Стоянов – полицай на годината, още 5 - с награди.Като сложна и многообразна бе определена

оперативната обстановка в община Стралджа през изминалата 2010 г. в доклада на началника Делчо Делчев.За да последва и равносметката- от 326 криминални деяния 246 са разкрити, от 266 кражби, разкритите са 151, извършени са проверки по 3900 преписки, съставени са 1400 бр.актове.

През годината управлението регистрира и най-сериозните си удари. Разкрити са организирани престъпни групи за кражба на черни и цветни метали в района на общината и областта, за кражби на кабели от БТК в Лозенец и Атолово , за кражби във Войника и Александрово. Разкрити са извършителите на кражби на домашни животни в Лозенец и Стралджа, извършителите на кражби от безстопанствени къщи в района и др. Сериозно постижение е разкриване извършителя на лихварската дейност в Зимница.
Image
Община Стралджа е труден район за обслужване и причина за това е високия процент безработица, наличието на компактни групи роми в Стралджа, Зимница, Лозенец, Воденичане. И ако голяма част от дейността на полицаите е с положителен знак то причината за това изцяло е на екипността в работата, професионализма, отговорността на голяма част от униформените. В отчета на г-н Делчев прави впечатление, че разкриваемостта при криминалните деяния е 63%, от извършените 40 взломни кражби 21 са разкрити. От 19 престъпления на обществено място – 17 разкрити. По ЗДП са съставени 857 акта, по чл.218 от НК – 63, по Наредба № 1 на общината – 108, по ЗОССИ – 51. През 2010 г. се регистрира намаление на грабежите, има само една телефонна измама , едно убийство, 2 тежки телесни повреди, едно изнасилване. Равносметката сочи, че през периода е допусната само една кражба на МПС и 4 посегателства. 65 са ПТП в района , 8 от които тежки. Извършени са 128 проверки на места с евентуално разпространение на упойващи вещества. Очевиден е фактът, че 80 на сто от извършените престъпления са дело на лица от ромски произход.

За служителите от РУ”Полиция” Стралджа приоритет остава изпълнението на Стратегията „ Полицията -близо до обществото”. Продължава работата и по Обществения договор с общината, като разработените през периода 8 нови работни карти ще бъдат допълвани с нови. Добро постижение е изпълнението на проекта на МВР с Кралство Нидерландия, който даде възможност за една сериозна равносметка и вземане на конкретни действия за намаляване на битовата престъпност в Стралджа.

Както в изводите на доклада така и в последвалото изказване г-н Делчев не скри задоволството си от постигнатите през годината резултати, но не премълча и претенциите си за повече. Открито и ясно той посочи като слабост все още допускания формализъм в работата, особено при проверките, което пък се отчита веднага от обществото. В същия тон беше изказването на Георги Захариев според който кампанийността е пречка за още по-сериозни резултати. „Нашата професия е повод за гордост, имаме право на самочувствие!”, подчерта Божидар Нихорлиев, който обърна внимание на всички онези неудобства, които понасят семействата на всеки от колектива в името на работата. За да добави: „РУ”Полиция” Стралджа има своите перфектни изпълнители. И на тях се дължи добрата равносметка! Постигнахме много, но можем още повече!”

Своето удовлетворение от работата на полицаите по селата изрази кмета на Иречеково Николай Савов.Той спомена, за извършените десетина кражби в селото , част от които вече разкрити.И благодари за добрата съвместна работа. Зам.кметът на общината Иван Иванов подчерта значението на ежедневната полицейска работа и пожела още по-висока разкриваемост на престъпността, взискателност към всеки, който допуска нарушение на закона.

Кметът на общината Митко Андонов , който присъства на отчета, изрази задоволството си от свършеното и от стремежа на колектива да работи още по-добре. Обърна внимание върху повишения брой домови кражби и изрази надеждата си, че организирането на общи приемни биха могли да помогнат за съвместно решаване на проблема. Подчерта значението и на Обществения договор между общината и РУ”Полиция”.

Като добър финал на равносметката г-н Делчев съобщи за решението на ръководството да бъдат отличени с награди за професионална работа инспектор „Икономическа полиция” Йордан Йорданов, разследващ полицай Петър Господинов, младши полицейски инспектор Георги Петров/Зимница/, младши автоконтрольор Георги Кабаков, полицай Николай Стоянов. За безукорната професионална и всеотдайна работа за „Полицай на годината” бе обявен младши разузнавач Иван Стоянов.

Надя Жечева

експерт - пресцентър Стралджа
Коментари

Най-четени новини днес


СЪДЪТ ОТМЕНИ ГЛОБА НА ФЕРМЕРИТЕ В БОЛЯРОВО

ИЗДИРВАТ 15-ГОДИШНО МОМИЧЕ ОТ СЛИВЕН

Разследват 30-годишен иманяр от село Раздел

СПИРАТ ДВИЖЕНИЕТО ПО УЛ. ПРЕСЛАВ ОТ ПОНЕДЕЛНИК

Президентът Румен Радев ще бъде гост на тържествата по повод Деня на Община Тунджа


Най-коментирани новини

СЪДЪТ ОТМЕНИ ГЛОБА НА ФЕРМЕРИТЕ В БОЛЯРОВО

Тайсъна със злато за България от Европейското

Магистрала "Тракия" става интелигентна срещу 7.2 млн. лв.

Община Сливен ще кандидатства за отпускане на средства за спасяването на паметника на Шести артилерийски полк

КОНКУРС ЗА МЛАДИ ХУДОЖНИЦИ И ЛИТЕРАТОРИ „ДА ОПАЗИМ ПЛАНЕТАТА ЧИСТА”Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

ОЩЕ НОВИНИ