С МУЗИКАТА, ПЕСНИТЕ И ТАНЦИТЕ ОТ СТРАЛДЖАНСКО


18/01/11 19:53:20коментари:0ImageВеликолепното фолклорно наследтво в Стралджанския край се съхранява, развива и популяризира благодарение на читалищата в общинския център и във селата от община Стралджа.

/аудио/

Успешни изяви на Националния събор на народното творчество Копривщица 2010 постигнаха читалищата в стралджанските села Поляна, Джинот, Каменец и Зимница, се подчертава с гордост в отчета за читалищната дейност за 2010 г.. Активната дейност по места за съхранение на богатия местен фолклор се изрази и в участие на самодейните колективи при читалищата в селата Воденичане, Иречеково, Зимница, Войника, Джинот, Каменец и др. в народния събор „Мараш пее” в Стралджа. Похвално е и представянето в наложилия се като традиция конкурс за народни носии на събора, който провокира преди това и обособяването на етносбирки по селата. Важно постижение за ръководствата по места е участието в Седмото издание на Конкурса-надпяване „С песните на Вълкана Стоянова”.
С настойчивост читалищните настоятелства през годината организираха различни чествания, които се посрещат с голям интерес от населението. Така в Каменец като историческо събитие се посочва отбелязване 200 години от създаване на селото, в Чарда осъществиха 75 години от учредяване на читалището, във Войника организираха 140-годишнината на местното училище, вълнуващо беше и тържеството посветено на 110-годишнината на ловната дружинка. Не е без значение участието на фолклорните групи при читалища и пенсионерски клубове в прояви от регионален и общински характер, между които Общинския коледарски празник и Общинския кукерски празник. Сериозен успех на читалище”Просвета” Стралджа е І-то място на ансамбъл „Въжички” на събора „Славееви нощи” Айтос, ІІ-то място на ансамбъл „Златен клас” – Зимница както и успехите на двата колектива на събора „Върбова свирка свири” в Болярово. „Самодейците от ансамбъл „Въжички” имаха щастието да представят българския фолклор на две международни прояви в съседна Турция. Ансамбълът защити званието „Представителен”, а „Златен клас”- Зимница получи първа категория, което определя двата състава с възможности за международни изяви.
Съгласно своите културни календари читалищата организираха през годината и не малко местни празници свързани с обичаи, годишнини, чествания и др. По програмата „Глобални библиотеки” на първи етап одобрение получиха библиотеките на Стралджа , Войника и Тамарино, а на втория етап- на Недялско и Воденичане. Чрез малки проекти допълнително финансиране си осигуриха читалищата в Каменец, Воденичане, Иречеково, Войника, Поляна и др.
 

Надя Жечева

 

Вълкана Стоянова "Женала е"
КоментариНай-четени новини днес


АВТОБУС С РАБОТНИЦИ И КАМИОН СЕ УДАРИХА В СЛИВЕН

БУС КАТАСТРОФИРА НА „ТРАКИЯ” КРАЙ КАБИЛЕ

СТАРТИРА РЕМОНТЪТ НА УЛ. "ПРЕСЛАВ"

През следващите 9 месеца: Нова организация на движението се въвежда в Ямбол

МЛАДИТЕ МУЗИКАЛНИ ТАЛАНТИ НА ЯМБОЛ


Най-коментирани новини

Затварят улица "Преслав" за 9 месеца. Предстоящият ремонт е на стойност над 2 милиона лева

„ВЛЕЗ В ИСТОРИЯТА!“ СЪС VІІ ПАНАИР НА ТУРИСТИЧЕСКИТЕ ЗАБАВЛЕНИЯ И АНИМАЦИИ, ЯМБОЛ 2018

НОВИТЕ ЦЕНИ НА ТОКА ВЛИЗАТ В СИЛА ОТ 1-ВИ ЮЛИ

КАРУЦИТЕ В СЛИВЕН ЩЕ СЕ ДВИЖАТ С РЕГИСТРАЦИОННИ НОМЕРА

ОБМИСЛЯТ ПО-ЕВТИНА "ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ" ЗА ПРИМЕРНИТЕ ШОФЬОРИСледвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

ОЩЕ НОВИНИ