С МУЗИКАТА, ПЕСНИТЕ И ТАНЦИТЕ ОТ СТРАЛДЖАНСКО


18/01/11 19:53:20коментари:0ImageВеликолепното фолклорно наследтво в Стралджанския край се съхранява, развива и популяризира благодарение на читалищата в общинския център и във селата от община Стралджа.

/аудио/

Успешни изяви на Националния събор на народното творчество Копривщица 2010 постигнаха читалищата в стралджанските села Поляна, Джинот, Каменец и Зимница, се подчертава с гордост в отчета за читалищната дейност за 2010 г.. Активната дейност по места за съхранение на богатия местен фолклор се изрази и в участие на самодейните колективи при читалищата в селата Воденичане, Иречеково, Зимница, Войника, Джинот, Каменец и др. в народния събор „Мараш пее” в Стралджа. Похвално е и представянето в наложилия се като традиция конкурс за народни носии на събора, който провокира преди това и обособяването на етносбирки по селата. Важно постижение за ръководствата по места е участието в Седмото издание на Конкурса-надпяване „С песните на Вълкана Стоянова”.
С настойчивост читалищните настоятелства през годината организираха различни чествания, които се посрещат с голям интерес от населението. Така в Каменец като историческо събитие се посочва отбелязване 200 години от създаване на селото, в Чарда осъществиха 75 години от учредяване на читалището, във Войника организираха 140-годишнината на местното училище, вълнуващо беше и тържеството посветено на 110-годишнината на ловната дружинка. Не е без значение участието на фолклорните групи при читалища и пенсионерски клубове в прояви от регионален и общински характер, между които Общинския коледарски празник и Общинския кукерски празник. Сериозен успех на читалище”Просвета” Стралджа е І-то място на ансамбъл „Въжички” на събора „Славееви нощи” Айтос, ІІ-то място на ансамбъл „Златен клас” – Зимница както и успехите на двата колектива на събора „Върбова свирка свири” в Болярово. „Самодейците от ансамбъл „Въжички” имаха щастието да представят българския фолклор на две международни прояви в съседна Турция. Ансамбълът защити званието „Представителен”, а „Златен клас”- Зимница получи първа категория, което определя двата състава с възможности за международни изяви.
Съгласно своите културни календари читалищата организираха през годината и не малко местни празници свързани с обичаи, годишнини, чествания и др. По програмата „Глобални библиотеки” на първи етап одобрение получиха библиотеките на Стралджа , Войника и Тамарино, а на втория етап- на Недялско и Воденичане. Чрез малки проекти допълнително финансиране си осигуриха читалищата в Каменец, Воденичане, Иречеково, Войника, Поляна и др.
 

Надя Жечева

 

Вълкана Стоянова "Женала е"
КоментариНай-четени новини днес


СЪДЪТ ОТМЕНИ ГЛОБА НА ФЕРМЕРИТЕ В БОЛЯРОВО

ИЗДИРВАТ 15-ГОДИШНО МОМИЧЕ ОТ СЛИВЕН

Разследват 30-годишен иманяр от село Раздел

СПИРАТ ДВИЖЕНИЕТО ПО УЛ. ПРЕСЛАВ ОТ ПОНЕДЕЛНИК

Президентът Румен Радев ще бъде гост на тържествата по повод Деня на Община Тунджа


Най-коментирани новини

СЪДЪТ ОТМЕНИ ГЛОБА НА ФЕРМЕРИТЕ В БОЛЯРОВО

Тайсъна със злато за България от Европейското

Магистрала "Тракия" става интелигентна срещу 7.2 млн. лв.

Община Сливен ще кандидатства за отпускане на средства за спасяването на паметника на Шести артилерийски полк

КОНКУРС ЗА МЛАДИ ХУДОЖНИЦИ И ЛИТЕРАТОРИ „ДА ОПАЗИМ ПЛАНЕТАТА ЧИСТА”Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

ОЩЕ НОВИНИ