Обратно към категорията

Ниски присъди не стряскат телефонни измамници

   

Ниски присъди  не стряскат телефонни измамници

Ниски ефективни присъди не стряскат телефонни измамници и затова явлението продължава да се вихри с пълна сила, съобщи в. "Неделник".
Само през март в Ямболски районен съд са постановени две присъди. По едната със споразумение са осъдени двама мъже – организаторът на измамата и този, който е получавал парите, т. нар. „муле”.
 
Тарторът е получил една година и два месеца затвор, след като се е признал за виновен и е върнал на трите жертви парите в размер на 13 500 лв. „Мулето” – 37-годишен мъж от Бургас е получил 1 година затвор, като са признати 20 дни, които е лежал в ареста.
 
През януари и февруари 2015 г. те са успели да излъжат трима души – от възрастен мъж взели 5500 лв. под предтекст, че дъщеря му е със счупен крак и за операцията й са нужни средства; от възрастна жена по същата схема взели 5000 лв. а от третия мъж взели 3000 лв. представяйки се за полицаи, които преследват телефонни измамници и търсят съдействие от граждани.
 
И двамата са осъждани за други престъпления и към техните присъди по това дело ще бъдат присъединени и наказанията за условни присъди, така че реално ще лежат в затвора при строг режим около 2 години.
 
Другата присъда за телефонна измама е 3 години затвор за мъж, който на 14 март 2014 г. е измамил възрастна жена с 4000 лв.. Той подвел жената, че дъщеря й си е счупила крака на четири места и се нуждае от операция. Съдът е постановил да върне парите заедно с лихвите, но присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Ямбол.
 
Явно ефективните присъди не стряскат измамниците и те продължават да шетат из региона и да тормозят възрастните хора. Полицията непрекъснато алармира за подобни случаи, а от началото на годината в региона са регистрирани измами за над 45 000 лв.
 
Най-драстичният случай от тях е за възрастна жена, която на 16 февруари тази година изгоря с 24 000 лв. и засега държи регионалният „рекорд” за телефонна измама. За да „помогне при задържането на измамници“, тя изтеглила дори спестяванията си от банката и следвайки указанията на измамниците оставила парите опаковани под контейнер за отпадъци пред дома й.  Минути по-късно получила поредно обаждане с благодарност за съдействието и с уговорка, че  около 17 ч. при нея ще отиде телевизионен екип, за да даде интервю за участието си в операция. След като никой не я потърсил, жената се усъмнила, че е станала жертва на телефонна измама и се обърнала за помощ към полицията.
 
На 8 март тази година в Ямбол са задържани двама мъже от община Севлиево за участие в телефонни измами. Полицаите са установили, че същият ден 21-годишният мъж е прибрал 1910 лева, златни и сребърни накити от заблуден, че съдейства на полицията за задържане на телефонни измамници.
 
Органите на МВР непрекъснато предупреждават, че никой от държавните органи не иска пари по домовете на хората и затова възрастните не бива да се подлъгват и да дават спестяванията си на измамници, но въпреки това престъпниците стават все по-изобретателни, възрастните продължават да се лъжат. Най-лошото обаче е, че държавата в лицето на съдебната власт не може да вземе адекватни мерки с подобни ниски присъди и всичко се завърта в порочен кръг, от който страдат най-вече възрастните хора.


Диана Иванова
delnik.net 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!