Обратно към категорията

Курбан за здраве дават дарители в две от църквите в Ямбол

   

Дарители с курбан за Великден в Ямбол

Дарители с курбан за Великден  Ямбол

Навръх празника в неделя /16-ти април/ дарители дават курбан за здраве и благоденствие на всички християни, които ще присъстват на светата литургия в две от църквите в Ямбол - "Свети Георги" в кв. Каргон и новопостроеният храм "Успение на Пресвета Богородица" в кв. Аврен.
Нека бъдем заедно по време на големия християнски празник, призовават енорийските свещеници отец Стоян, отец Янко и дарителите!
 
Църквата "Свети Георги" се намира в ямболския квартал Каргон. Данни сочат, че църквата е построена е през 1720 г. Иконата на Свети Георги, която се намира в църквата, се смята за чудотворна. Иконостасът на църквата е дело на дебърските майстори Филипови, начело с Иван Филипов подпомогнат от племенника си Иван Йосифов и Нестор Алексиев. Синът на Иван Филип Иванов изработва и дарява на църквата много красив кръст със сложна резба (45 на 85 cm), на който оставя надпис „Изъдѣла Филипъ Йовановъ отъ с. Осои, деба, маке - 1897“.
 
 
Новия православен храм  в Ямбол  в квартал „Аврен" носи името „Успение на Пресвета Богородица". Това е първата новопостроена църква през последните 128 години.
 Храмът е изграден изцяло с дарения, като основен дарител е Кольо Колев, един от строителните предприемачи от Ямбол. Обектът е построен по проект, дарен от покойния архитект Любомир Семерджиев. Средствата за голяма част от църковното обзавеждане са събирани от настоятелството на храма в продължение на десетина години.
 Църквата е тържествено открита от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий, а освещаването ще бъде извършено на 23-ти април 2017 г., отново от него.





Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!