Обратно към категорията

ВИК-СЛИВЕН: НЯМА ОПАСНОСТ ЗА ПИТЕЙНАТА ВОДА В СЛИВЕН И ОБЛАСТТА

   

ВИК-СЛИВЕН: НЯМА ОПАСНОСТ ЗА ПИТЕЙНАТА ВОДА В СЛИВЕН И ОБЛАСТТА Водата за пиене в Сливен и цялата Сливенска област отговаря на всички български и европейски екологични норми. Показателите за алфа и бета активност, естествен уран, тритий, манган, както и индикативните дози от определените за мониторинг зони, са много под допустимите граници, заяви управителят на дружеството инж. Севдалин Рашев. Това се съобщава в писмото на „В и К“ – Сливен до областния управител Татяна Петкова, в отговор на нейното запитване за качеството на питейната вода в региона, по повод зачестилите проблеми в някои райони на страната.

Лабораторията на „В и К“ не извършва радиологични изследвания, а изпраща взетите проби в акредитираната изпитвателна лаборатория „Еколаб Диал“ – София. Протоколите от изследванията на 22 зони от последното полугодие на миналата година сочат, че всички показатели са в рамките на нормалното. Наличието на обща алфа и бета активност, естествен уран, тритий, радий и манган е много под допустимите стойности във водата на Сливен и яз. „Асеновец“. Няма проблеми с питейната вода в пробите от град Кермен и сливенските села Крушаре, Мечкарево, Чокоба, Бяла, Бозаджии, Селиминово, Камен, Самуилово, Чинтулово, също и в Нова Загора, Кортен, Езеро, Караново, Баня, в Твърдица, Шивачево и Сборище, както и в Котел и Градец, откъдето протоколите от изследванията не съдържат причини за безпокойство. Тази година отново ще бъдат извършени радиологични изследвания в 30 мониторингови зони в Сливенска област, посочи инж. Мария, Добрева, ръководител на направление „Пречистване“ във „В и К“ – Сливен. Тя заяви, че няма никакви проблеми в физикохимичните показатели за чистота на водата от февруари досега и в изследванията, извършвани редовно от РЗИ и лабораторията на „В и К“ за мътност, манган и остатъчен хлор.

„В и К“ – Сливен няма водоизточници в района на вилната зона на Сливен, където се намират вече запечатаните стари уранови рудници и техните хоризонти, така че основания за безпокойство сливенци не трябва да имат. Добре е собствениците на вили да ползват за пиене вода от мрежата на „В и К“, а не от собствени кладенци и частни системи, за водата от които дружеството не носи отговорност.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#1 monstakill 21.04.2017 11:08

a v Jambol,zashto myl4ite prodajnitsi.i bez vas proverkite zapo4naha


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!