Обратно към категорията

Плащаме за двуредова ограда по границата с Турция, а се строи едноредова, обяви Румен Радев

   

Плащаме за двуредова ограда по границата с Турция, а се строи едноредова, обяви Румен Радев

Плащаме за двуредова ограда по границата с Турция, а се строи едноредова, обяви Румен Радев

 +коментар: "Колко се краде от оградата по границата с Турция?"
Има редица смущаващи факти около строителството на оградата по границата с Турция. Един от тях е, че договорите са сключвани за двуредова ограда, плащането е за двуредова ограда, а e построена е едноредна. Това каза президентът Румен Радев в Хасково. Вие си отговорете къде е разликата и в кой. Ще държа истината да бъде изяснена, заяви Радев.

Оградата, чието строителство започна през 2014 г., до преди година струваше над 100 млн. лв. През октомври миналата година правителството предостави още 20 млн. лв. от парите на българския данъкоплатец на областните администрации в Бургас, Хасково и Ямбол за изграждане на възпрепятстващо съоръжение.
 
+ коментар на Васил Василев, пред Епицентър.бг
"Взех да изчислявам колко би ни струвала оградата с Турция, ако беше бетонна, а не от бодлива тел. И коя е по-сигурна. И ето до какви изводи стигнах.
 
 За един модул бетонна ограда - широк 1 метър, висок 3.50, с дебелина 25 см и основа 1 м трябват: 1 куб.м бетон Б20,
който струва - 100 лв,
 55 кг арматура и тел за
55 лв, за труд - (изплитане на арматурата, кофраж, заливане ) ще отидат 30 лв.,
за механизация - багер, бетон помпа - още 20 лв., кофражните платна са 20 лв.
или общо 225 лв.
Така, 1 модул бетонна ограда ще струва 225, лв., а сега, този от тел - излиза близо 1000 лв. на данъкоплатеца, т.е четири пъти повече?!
 
Бетонната ограда е и много по-сигурна, защото бодливата тел може да се среже и смаже с един верижен трактор, докато при бетонната тракторът само ще буксува.
 
Освен това, телта е вносна, коловете също, докато за бетонната ограда ще бъде ангажиран само български труд. Изчислете сега, колко ще откраднат оторизираните лица от строящата се ограда.

Дори, ако бетонната ограда бъде бутната от машина, препятствието пред бежанците ще бъде много по-голямо. Изводът е, че бетонната ограда е многократно по-евтина и многократно по-солидна.
 
Изчисленията ми са на база реални пазарни цени на строителните материали - аз строя и знам цените на материалите.
 
Могат да възникнат проблеми от това, доколко е пресечен теренът и къде точно е необходимо да се сложи основа на оградата, за да се подсили. Покрай границата обаче винаги е имало път - това са старите граничарски пътища - границата не е променяна от Втората световна война. Така че това не може да бъде проблем.
 
До момента цената на оградата по границата е над 100 млн. лв. Дори и да вземем безумната цена от 500 лв. на един 1-метров блок с височина от 3,5 м., който трудно вече може да бъде прескочен; дори и да сложим всякакъв вид допълнителни разходи - да се удвоят парите, крайната цена ще излезе два пъти по-евтино от оградата с бодлива тел. Освен това бодливата тел всяка една машина може да я смаже. При бетонната двата елемента се захващат по такъв начин, че всеки един се държи за другия - тоест тя не може да бъде бутната и ще представлява сериозно препятствие пред бежанците"
  









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

#6 monstakill 23.04.2017 06:02

i dokoga takiva golemi biznestmeni ste se ebavat s naroda?

 

 

#5 Страхил 23.04.2017 04:50

Той Монката е от групата на ония "ГОЛЕМИ БИЗНЕСМЕНИ",,на които им стоварват каруците с парите,а те ги "усвояват"по установения ред.


#4 monstakill 23.04.2017 04:14

da. M.TODOROV mu dadoha ogradata bez tyrg.Dade mu ia MITKO- KYLBOTO ili TYPOTO.Moje da e dal nai izgodnata oferta.ha ha ha 120 000 000.i vsi4ko tova ot narodniat djob.

 

 

#3 hiram abif 23.04.2017 04:09

za ogradata.PITAITE M.TPDOROV,kak si kupi vila i iahta v Gyrtsia.


#2 Калин 22.04.2017 05:19

и с тая тел ако се пази граница?? за цените е ясно там най-много се краде, ама поне да направят нормална ограда а не като на бай иван на двора

 

 

#1 Марин 22.04.2017 04:02

В България всички обществени поръчки ,с осигорени много пари,надценени в парично изражение в пъти,се случват по този начин:влага се 1 млн.лв преразпределат се 2 и потъват в нечии джобове.Така е с оградата,с магистралите/Ст.Загора-Пловдив на бабуни /,с общинските пътища при които на пролет и есен се хвърля в дупките лопата чакъл струваща примерно 100лв. и др.И ако погледнем назад-изпълнителите са едни и същи!Сигурно работят"много качествено на най-ниската цена"


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!