Обратно към категорията

Най-бързите автомобили и мотоциклети в страната вече са на писта "Бършен" до Сливен

   

Най-бързите автомобили и мотоциклети в страната вече са на писта

с медийната подкрепа на радио 999
Започва Carbon Cleaning Drag Race – Първи кръг на Националното първенство по драг на писта „Бършен” до Сливен

Carbon Cleaning Drag Race – Първи кръг на Националното първенство по драг ще се проведе днес и утре на писта „Бършен” до Сливен. За многобройните фенове на автомобилните спортове от цялата страна това е едно от най-чаканите събития. Пистата отново ще се окаже тясна, за да побере всички желаещи да наблюдават надпреварата на част от най-бързите коли в Европа. Близо 200 състезатели с автомобили и мотоциклети ще се включат в надпреварата, разпределени в общо 16 класа. Регламентът е нов и до последния миг няма да се знае кои ще са победителите, подчерта в специално интервю за радио 999 Веселин Кабаджов - председател на АСК „Сливен Драг тийм“ - организатор на националните кръгове по драг в страната.
Почти всички класове са нови, като разпределението в тях ще е единствено според т.нар. „секунден индекс”. „Тенденцията в света, а и при нас е, автомобилите да се изравняват като възможности, а да са важни уменията на пилотите, те да са също определящи в надпреварите.”, уточни още Кабаджов.
Тази година сред състезателните коли ще има 5 автомобила, които имат време под 9 сек. – т.е. за по-малко от 9 сек. те изминават 400 м. и достигат скорост 250-260 км/ч. По традиция тук ще е и един от най-бързите автомобили – т.нар. сиво „Сироко” на HEED Auto (на заглавната снимка), с пилот Мартин Николов, който по абсолютен рекорд 7.654 сек. е на 4-то място в Европа и е най-бърз на Балканите. Според новия регламент тези автомобили задължително са оборудвани с парашут за спиране.

Стартовете започват и в двата дни в 10.00 ч., в събота са квалификациите за автомобилите и състезанието за мотоциклетите, а в неделя са надпреварите по класове за автомобилите. „Подготовката е стриктна, погрижили сме за пълната безопасност на състезанието, да е максимално атрактивно и нищо да не липсва на състезатели и фенове.
Осигурили сме в съботния ден и специални часове, в които ще пуснем свободни стартове, извън състезанието, за хората, които искат да усетят адреналина, да тестват себе си и автомобила си, даваме им възможност да го направят – с професионално времеизмерване, с пълно обезопасяване, на идеално подготвен терен и пред най-добрата публика. Но на улицата – внимание, концентрация, безопасна скорост и поведение, и спазване на всички правила – това е задължително за всеки един от нас!”, категоричен беше Веселин Кабаджов.

Още за Carbon Cleaning Drag Race – Първи кръг на Националното първенство по драг, чуйте в интервюто, което Веселин Кабаджов даде специално за слушателите на радио 999. Прочетет в акценти:

§§§

-    Господин Кабаджов, готова ли е настилката за състезанието. Как протече организацията и в готовност ли сте за престижното състезание?

Както много пъти сме отбелязвали, на трасето за състезанието се полага специално лепило. Ние работим с най-доброто, със същото лепило се обработват трасетата в САЩ, в Европа и на големите състезания. Организацията е стриктна, до детайл, както винаги и също трябва да бъде и е на високо ниво. Да се подготви и проведе такова състезание, с такива мощни автомобили, да се представи пред такава огромна публика и да е част от национален шампионат, не става само за няколко дни. Това се натрупва като опит през годините и дава резултат едва тогава.
Организацията за Carbon Cleaning Drag Race – Първи кръг на Националното първенство по драг, не е на финала – тя ще приключи в неделя, в последната минута на състезанието.
Готови сме, времето е с нас, напук на метеорологичните прогнози!
Подготвили сме всичко да е приятно и за публиката, затова сме окосили тревата, обработили сме терените и за зрителите.

-    Регламентът е нов тази година…

Да, нови са класовете, на практика само два класа от предишните останаха – ОРЕН за автомобили и клас ДИЗЕЛ.
Имаме общо 16 класа – 4-ри за мотоциклети и 12 за автомобили.
Разликата е в това, че преди разпределението на автомобилите в съответния клас зависеше от кубатура, задвижващ мост и т.н.
Сега обаче се набляга на така наречения секунден индекс – т.е. времето, което постига автомобилът, независимо какъв е. Защото има автомобили, които са орязани и са леки, дават ниски времена а на друг моторът му е много по тежък, а е в един клас с него. Затова решихме всеки да кара срещу всеки, да видим какво ще се случи и на база даденото време, да бъде направена класификацията. На практика подчертахме, вдигнахме състезателния елемент в надпреварата. Ще бъде интересно и до края на състезанието няма да се знае кой ще е победителят, а това е много важно, за да е интересно едно състезание. Състезателите ще се побеждават, както се казва „на една броня”, на стотни от секундата.
Другото е, че в новия регламент, вече става важно и умението на пилота. Подготовката на автомобила е важна, но не е първостепенна и това е смисълът на автомобилния спорт, виждаме, че това е и тенденцията и в WRC, и във Формула 1 – постоянно изравняват автомобилите, за да си проличи подготовката на пилотите.

-    Колко автомобила ще участват и кои са най-бързите?

Ние имаме автомобил, който е в така наречените 7-ци, т.е. дадено е време под 8 сек. Така популярното Сироко на Had Auto, чийто пилот е Мартин Николов, вече е на 4то място в Европа в своя клас 4х4, по абсолютно време – т.е. не по дадено време през миналия сезон, а по постигнат абсолютен рекорд от състезателен автомобил в Европа през годините. Има само три по-бързи от него на континента. Тук ще е и т.нар. „синьо Сироко” пак на Had Auto, което е претендент да влезе сред 8-ците. Миналия сезон с него бе постигнато време 9.03 сек. А това е изключително силно време. 400 м да бъдат изминати с 260 км/ч и по-висока, за 9.03 сек е отличен резултат. Сивото Сироко пък вдига за 7 сек 300 км/ч. Това не са коли за улиците, трябва да е ясно. По принцип, в състезанието ни дори и тази с най-слабо време е поне с 250-300 конски сили и е много добре подготвен. Иначе няма да е тук.
По новия правилник има специално изискване към автомобилите, които са под 9 сек. – те трябва задължително да са с парашут. Забележете - това вече са 4-5 автомобила, които ще се включат в състезанието. Прогресът е подчертан само за 1 година – преди беше само 1 автомобил, показал време 8 сек и нещо, сега са вече 5 и това е страшно висок резултат, отлично развитие! Тук ще са колите на Косьо, Евгени, Жоро, 2те коли на Ицо. Това е гаранция за много оспорвана битка при най-силните и много атракция за зрителите.

А иначе колко автомобила общо ще се състезават няма как да ви кажа. Записването тече до неделя сутринта даже. Но никога не сме падали под 110 автомобила. Тази година очакваме да са и повече. Новият регламент, с новия принцип на разделение на класовете, вече дава възможност в някой от тях да попадне и автомобил, който състезателят не е имал възможност да усъвършенства и пак да се включи в състезанието. В по-ниските класове могат да се включат и стрийт-автомобили, т.е. такива, които състезателите си карат по улицата. Връзката между стрийт-колите и състезанията трябва винаги да е налична, за да се включват нови и нови участници в спорта, в това съм категоричен.

-    Засилва се се интересът към автомобилните спортове в България, отношението изобщо на хората към състезанията с автомобили – виждаме например, че по националните телевизии непрекъснато се увеличава броят на предаванията, посветени на автомобилните и изобщо моторните спортове?

Да, аз също забелязвам такава тенденция. Обръща се все повече внимание към моторните спортове. Например в дрифта – заедно с драга това е нова дисциплина в страната ни, те са на не повече от 10 години развитие у нас. В драга, както отбелязах, имаме 4ти абсолютен рекорд в Европа, а в дрифта пък си имаме двама европейски шампиони за последните 5 години, това са българи, ентусиасти и то без големи спонсори зад гърба си. Те отиват наравно със огромен брой състезатели от големи страни в Европа, с дългогодишни традиции и печелят първите места. Да се похваля и да зарадвам феновете – тази година на „Бършен” ще е един от кръговете на националния шампионат по дрифт.

-    За тези, които все още продължават да правят гонки по улиците, светофарен драг, да карат неразумно, с високи скорости – Вашето послание?

Призивът ни винаги е бил един и същ: Карайте разумно, високите скорости са за състезанията, не за улиците. Веднага след името на Българската федерация по автомобилни спортове стои думата Безопасност. Грижата за нея трябва да е навсякъде – на улицата, на пистата, на всяко състезание. Това е най-важното, първостепенното и в организацията, и в провеждането на надпреварите, и в подготовката на автомобилите, и в подготовката на състезателите. Всичко останало е след това.
А високите скорости и пилотските умения се показват единствено на състезания. Точно това е и една от най-важните цели на всяко автомобилно състезание – тук да се разтовари енергията, тук да се покаже подготовката, тук да е надпреварата, а не по улиците.
Точно заради това и на 22-ри, в събота, ще има часови зони за свободни стартове. Дори и да не искат да се състезават, а само да усетят адреналина, да тестват себе си и автомобила си, даваме им възможност да го направят – с професионално времеизмерване, с пълно обезопасяване, на идеално подготвен терен и пред най-добрата публика.
Но на улицата – внимание, концентрация, безопасна скорост и поведение, и спазване на всички правила – това е задължително за всеки един от нас!



















Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!