Обратно към категорията

Вдигат такса смет в Сливен, намаляват данък сгради

   

Вдигат  такса смет в Сливен, намаляват данък сградиС по 17% на година ще е увеличението на такса смет в Сливенска община през следващите две години. Промените са заложени в оздравителния план на общината, който ще бъде гласуван на сесия на Общинския съвет на 27 април, четвъртък.

„За мен е важно да постигнем целта, която сме си заложили - да постигнем фискален ефект и стабилност на община Сливен. В никакъв случай не бих нарекъл рестриктивна мярката за увеличаване на такса смет през следващите две години.”. Така кметът на Сливен Стефан Радев отговори на журналистически въпрос във връзка с предвиденото увеличаване на таксата.

Радев посочи, че план-сметката за чистотата на общината е около 8 милиона лева. „Сега облогът е 3 500 000 лева, т.е. ние сме под 50 процента от това, което трябва да бъде такса смет и години е било така”. През последните няколко години са въвеждани нови и нови изисквания към начини на депониране, сепарирането на отпадъците, отчисленията, които правят общините към РИОСВ, което е налагало необходимостта от увеличение на таксата за смет. „Ние пак плащаме сметката, само че с пари, които биха могли да се използват за развитие на общината, на зелените площи, на инфраструктурата, на образователната и социалната инфраструктура”, поясни Радев.

Кметът изтъкна, че размерът на таксата в общината, съпоставим с близки областни градове, е най-нисък, въпреки че е много голяма по площ. Ръководството вече предприе стъпка към финансовото оздравяване. „Ние направихме едно увеличение на данъците, именно за да можем частично да дофинансираме дейностите по чистотата”. По думите на кмета следващата година се предвижда леко намаление на данъка за сгради и постепенно увеличаване на таксата смет. Така общата сума от двата налога, която гражданите плащат заедно, няма да бъде повече от 10 процента.

Освен това през тази година се предвижда възможността фирмите да декларират конкретни съдове за сметосъбиране, като се съчетае това увеличение с по-справедливо разпределяне на таксите за фирмите и гражданите, както и по-справедливо разпределяне за жителите на града и останалите населени места.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!