Обратно към категорията

Пари за разделянето на сиамските близнаци от Сливен има, но не и лекар

   

Пари за разделянето на сиамските близнаци от Сливен има, но не и лекарНе финансирането е проблем в случая със сиамските близнаци от Сливен, а това, че няма лекар, който да извърши операцията. Това каза Пенка Георгиева от Обществения съвет към Фонда за лечение на деца в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Преди близо седем месеца в Сливен 14-годишната Мария Петрова роди сиамски близнаци. Тогава стана ясно, че бащата на бебетата е неин втори братовчед. Бременността е проследена от лекари, но те не видели проблем при бебетата заради старата си техника. В момента децата са в дом „Майка и дете“ в Бургас, а близките им ги посещават всяка седмица. Едното обаче няма мозъчна дейност и е в кома от раждането, за да може другото да се развива.
Близките на близнаците са притеснени за здравето им и искат помощ, за да се направи операция за разделянето им, но са получили отказ от Фонда.
Според бабата Мария Желязкова няма обяснение, а само им казали, че не може да бъде финансирана операция в чужбина. Искаме да се намери лекар, за финансирането, ако не могат да ни помогнат, ще видим какво ще направим – дали къщите си ще продадем, дали ще отворим банкова сметка, каза тя.
Случаят с близнаците беше разгледан на два пъти –  на 23 ноември и на 29 март с интердисциплинарна междуболнична комисия от 15 лекари – елита на здравеопазването. Заключението на лекарите е, че едното дете е „самостоятелно нежизнеспособно, като наличните анатомични съотношения между близнаците правят разделянето им анатомично невъзможно, функционално непълноценно и технически неосъществимо“. Това е, за съжаление, каза Георгиева.
Нашите лекари казват, че случаят е много тежък и близнаците не могат да бъдат разделени, нямат опит и не знаят къде това може да се направи в чужбина. Като обществен съвет сме съгласни да финансираме операция, не е проблемът във финансирането, а че няма кой да извърши тази операция, каза още Георгиева.

Д-р Стоян Ставру, преподавател по биоправо в НБУ и в СУ „Св. Климент Охридски“, коментира, че казусът е сложен и от юридическа гледна точка. Фактът, че са извадени два акта за раждане, две ЕГН-та, две имена, означава, че българската правна система третира тези две човешки същества като два отделни правни субекта. Операцията ще има последици, които засягат и двамата пациенти, а те имат противоречиви интереси – оказва се, че евентуалният шанс за живот на едното дете е животът на другото. От юридическа гледна точка първият въпрос, който трябва да се реши, е колко пациенти имаме, коментира той.
Децата са с обща кръвоносна система и разделянето носи риск за живота и за двамата, добави Георгиева. Ако има лекар, който би се ангажирал да ги разделя, проблемът не е във финансирането, повтори тя. Според нея в случая медицината е безсилна, а семейството има нужда от психологическа помощ и подкрепа.


btvnovinite.bg










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!