Обратно към категорията

Действията на загиналия пилот Георги Анастасов от Ямбол спасили другите двама от екипажа

   

Действията на загиналия пилот Георги Анастасов от Ямбол спасили другите двама от екипажа

Действията на загиналия пилот - командирът на вертолет "Пантер" майор Георги Анастасов от Ямбол са спасили живота на останалите двама членове на екипажа и са предотвратили риска тежкият инцидент да се превърне в огромна трагедия. Това каза командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. Той допълни, че тленните останки на пилота ще бъдат изпратени в родния му град Ямбол, където ще бъде поклонението.
 
По време на тактическото учение "Черно море 2017" вчера при маневра след изпълнена задача "артилерийска стрелба по надводна цел", вертолет AS "Пантер"-565 MB падна във водите на Черно море . Командирът на вертолета капитан Георги Анастасов впоследствие почина, след като бе откаран в болница в кома и без сърдечна дейност. Колегите на загиналия - капитан Павел Симеонов и капитан Анатоли Апостолов, бяха настанени в реанимацията на Военната болница във Варна в стабилно състояние.
 
Зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков съобщи, че комисия от експерти от Военна полиция и ВМС вече разследва какви са причините, довели до тежкото авиационно произшествие. По думите му тя трябва да се произнесе до 30 дни. Величков допълни, че състоянието на другите двама членове на екипажа на вертолета - капитаните Павел Симеонов и Анатоли Апостолов, настанени във Военноморската болница във Варна, е стабилно и се подобрява.
 
9 юни е черен ден за флота и за държавата, каза флотилен адмирал Мален Чубенков, командир на флотилия бойни спомагателни кораби и ръководител на учението "Черно море - 2017", по време на което стана инцидентът. Чубенков уточни, че произшествието се е случило, след като той е подал сигнал за край на учението. Отлитайки, вертолетът е влязъл в съприкосновение с предната мачта на фрегатата "Дръзки", от която са отрязани около 20 сантиметра. Вертолетът се е отправил към брега, но загубил устойчивост и паднал във водата. За спасяването на екипажа бе създадена веднага организация, разказа Чубенков. По думите му в акцията е включен и водолаз, който с риск за собствения си живот, слязъл до потъналата машина, счупил вратата и извадил командира Анастасов. Междувременно другите двама членове на екипажа са били качени на борда на плавателните съдове в района.
 
Бяха предприети веднага мерки за ваденето на вертолета от водата, допълни Чубенков. В акцията е участвал и плаващ кран. Машината, която е била на дълбочина около 2 метра, вече е на брега. Най-вероятно няма да има възможност тя да бъде използвана отново.
 
До изясняване причините за инцидента се спира експлоатацията на другите вертолети на ВМС, допълни вицеадмирал Емил Ефтимов, зам.-началник на отбраната. С летателния състав на авиобазата работят психолози. Ефтимов даде висока оценка за организацията на извършените аварийно-спасителни дейности на море и изказа съболезнования към близките на загиналия майор.
 
Неслучайно майор Георги Анастасов бе командир на екипаж, допълни подполковник Милен Хинтоларски, главен експерт в щаба на ВМС. Той разказа, че загиналият пилот за три години е получил последователно квалификация от трета, втора и първа степен. Това е високорискова професия и тези неща са част от нашия живот, каза още Хинтоларски/ darik.bg










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Две брутални убийства потресоха ямболски квартал
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!