Обратно към категорията

Община Ямбол ще трябва да заплати над 6600 лева

   

Община Ямбол ще трябва да заплати над 6600 лева

споделено от yambolnews.net
Община Ямбол ще трябва да заплати над 6600 лева на сериозно пострадала възрастна жена, спънала се на Центъра на Ямбол в неотстранено от общината пътно препятствие на улица "Кабиле". Съпричинителка била, според общинарите пострадалата. И трявало да се отхвърли обезщетението й или да се намали...Съпричинителка разбира се, спънала се, че и паднала, че си счупила и ръката, че и лошо я счупила...Че и жалба отправила, бреййййййй...
Да се вземе предвид и Исак Нютон, може би, който измисли гравитацията...
 
И двата съдебни състава на ЯРС и ЯОС присъдиха в полза на пострадалата...Освен 4000 лева неимуществени вреди, 1640 лева за претърпените имуществени вреди, в резултат на обжалването пак общината тоест ние, ще трябва да заплатим и 1000 лева адвокатски хонорар. 
Бел. Яс. - сега заради несвършена работа - тези средства, ще трябва да се извадят от общинския бюджет. Интересно ще има ли някой наказан за нанесената на практика щета на Ямболския бюджет, заради несвършената от него работа и за неупражнен контрол да бъде свършена?.
НЯМА...
 
Решението на ЯРС е тук
http://yambol.court-bg.org/img/File/Feb%202017/02634516_55410317.htm
СЛЕДВА ОКОНЧАТЕЛНОТО РЕШЕНИЕ КОЕТО НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ
РЕШЕНИЕ № 55
 
гр.Ямбол 06.06.2017 г.
 
В  ИМЕТО  НА НАРОДА
 
Ямболският окръжен съд, гражданска колегия, в публично заседание на
 
девети май две хиляди и седемнадесета година в състав:
 
 
 
Председател: Д.Кючуков
 
Членове: Н.Иванов
 
Г. Вълчанова
 
 
 
след като разгледа докладваното от съдията Д. Кючуков в.гр.д. № 99/2017г. по описа на Ямболския окръжен съд, за да се произнесе, взе предвид следното:
 
В Ямболския окръжен съд е постъпила жалба от Община Ямбол срещу решение № 63 / 3.02.2017 г. постановено по гр.д. № 2554/2016 г. по описа на Ямболския районен съд, с което Община Ямбол е осъдена да заплати на З.А.Т. *** сумата 4000 лв., като обезщетение за претърпени неимуществени вреди и сумата 1640,25 лв., като обезщетение за претърпени имуществени вреди. Като счита решението за неправилно жалбоподателят моли същото да бъде отменено и да бъде постановено друго решение , с което искът бъде отхвърлен или алтернативно - да бъде намален размера на присъдените обезщетения за претърпените от ищцата неимуществени и имуществени вреди. Според жалбоподателя настъпилите вреди не са пряка и непосредствена последица от настъпилия инцидент с ищцата, поради което не е налице хипотезата на чл. 49 и чл.50 ЗЗД за уважаване на иска. Освен това съдът не се е съобразил с обстоятелството, че ищцата е съпричинила настъпването на вредоносния резултат, поради което обезщетението за причинени неимуществени и имуществени вреди или не следва да се присъжда или размерът му да бъде намален в съответствие с определения от съда процент на съпричиняване от страна на пострадалата.
 
Постъпил е отговор по жалбата от З.А.Т. ***, според която първоинстанционното решение не страда от пороците, изложени в жалбата. Решението е правилно и законосъобразно, поради което следва да бъде потвърдено . За да се произнесе Окръжният съд взе предвид следното:
 
От събраните по делото доказателства безспорно се установява, че на 28.03.2016 г. в гр. Ямбол, на ул. "К", пресичайки пътното платно, ищцата З.А.Т. се спъва в препятствие в средата на уличното платно - бетонно праг,вследствие на което пада, като при падането счупва китката на дясната си ръка и получава охлузвания и кръвонасядания по лицето и други участъци на тялото. Приета е за лечение в болница в гр. Ямбол. При направените изследвания се установява счупване на лъчевата кост на дясната предмишница. Била е извършена оперативна интервенция, като костите са1 били фиксирани със заключваща плака. При изписването ръката на ищцата е била имобилизирана с гипсова лонгета. След лечението е проведена рехабилитация в Специализирана болница гр. Павел баня
 
Фактът, мястото, механизмът на проишествието, довели до описаните по горе увреждания свързани с физическото здраве на ищцата, вината на ответника за причиняването му, причинно - следствената връзка между проишествието и настъпилата вреда са безспорно установени от събраните по делото доказателства. Същите по категоричен начин обуславят основателността на претенцията на ищцата за заплащане на обещетение за претърпени имуществени и неимуществени вреди лри проишествието, причинено от вещ под надзор на ответника. Отговорността на ответника Община Ямбол, като собственик на веща - общински път, както правилно е приел и районния съд, произтича от нарушение на разпоредбата на чл. 167 ал.1 ЗДвП, който задължава лицата, които стопанисват пътя, да го подържат в изправно състояние, да сигнализират незабавно препятствията и да ги отстраняват във възможно най кратки срокове. Наличните по делото доказателства категорично установяват факта и мястото проишествието, а именно улица "Кабиле" в гр. Ямбол. Улица „Кабиле" е част от общинската пътна мрежа в населено място. Разпоредбата на чл.31 от Закона за пътищата задължава Общината да осъществява дейностите по изграждането, ремонта и подържането на пътищата в границите на населените места. Неизпълнението на това задължения ангажира в настоящия случай деликтната отговорност на Община Ямбол по чл. 49 и 50 ЗЗД.
 
Липсват каквито и да е било доказателства за съпричиняване на вредата от страна на пострадалата.
 
Въззивният съд напълно споделя мотивите към решението на първоинстанционния съд, обосноваващи горните изводи, и на основание чл.272 ГПК препраща към тях, като неразделна част от настоящите мотиви.
 
При определяне на размера на обещетението за претърпените от ищцата имуществени вреди районният съд се е съобразил с характера, продължителността и интензитета на преживените от ищцата болки и страдания, неудобствата, които е следвала да търпи и немалкия период на възстановяване. Определеният размер на обезщетението - 4000 лв. съответства на принципа на справедливост, залегнал в разпоредбата на чл.52 ЗЗД . До този размер, и според въззивния съд, предявеният иск се явява основателен. Решението на районният съд в тази му част е правилно и следва да бъде потвърдено.
 
Размерът на обещетението - 1640,25 лв. за претърпените от ищцата имуществени вреди също е правилно определен с решението на районния съд, съобразно представените по делото писмени доказателства: фактури за заплатени разходи по лечението, издадени от Болница "Св.Панталеймон" гр. Ямбол и Специализирана болниза за рехабилитация гр. Павел баня, поради което и в тази му част решението също следва да бъде потвърдено, като правилно.
 
Поради изложените съображения въззивният съд счита жалбата за неоснователна, и като такава, същата следва да бъда оставена без уважение, като решението на първоинстанционния съд бъде потвърдено
 
Водим от горното и съобразно правомощията си, дадени му с разпоредбата на чл. 271 ГПК окръжният съд
 
 РЕШИ:
 
ПОТВЪРЖДАВА № 63 / 3.02.2017 г. постановено по гр.д. № 2554/2016 г. по описа на Ямболския районен съд
 
ОСЪЖДА Община Ямбол да заплати на З.А.Т. *** ЕГН ********* направените по делото разноски за тази инстанция в размер на 1000 лв..
 
Решението не подлежи на обжалване










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!