Обратно към категорията

В Градската джунгла на Ямбол

   

В Градската джунгла на ЯмболСредата на юни е и Ямбол е Градска джунгла! Но в това няма никаква екзотика. Треви по над метър са превзели тревните площи, в някой от най-големите жилищни квартали. Бърза обиколка между блоковете в кварталите „Диана“, „Граф Игнатиев“ и „Хале“ (а сигналите до редакционната ни поща са от десетки други места из целия град) показа, че около детските площадки е море от трева, хората се провират по тесни пътечки между еднометров балдаран, а на места клоните на дърветата са надвиснали, така че преминаването е трудно и опират в прозорците на хората!
Но ако някой реши да поеме инициативата и ореже растителността ще бъде глобен! За да кастрите дървета или храсти в обществените площи Ви е нужно разрешение от общината. Или търпение да го свършат техните служители.
И така стигаме до средата на юни... в неподдържаните и дори опасни тревни площи на Ямбол.
Косенето в Общината започна през април с главните булеварди и парка, а след това и по жилищните квартали и улици. От тогава обаче жителите чакат повторното косене и обработката срещу кърлежи и комари.
И ако тези дейности се извършват по график, както се оправдават от Общината, то явно и очевидно от снимките, този график не е съобразен с реалните нужди на хората и средата. Да не говорим за позицията на общинския пресцентър, от където ежегодно ни убеждават, че „грижата за озеленените площи е приоритет в усилията на общината по поддържане на чист и приветлив вид на града“!!!
Приоритет е може би центърът, или градският парк или основните булеварди. И да, изключително важно е те да се поддържат от гледна точна на безопасност и естетика. Но! Местата, където реално живеят ямболлии са жилищните квартали, а местата, на които нашите деца играят най-често са тревните площи около тези блокове. И поддържането и навременното им облагородяване трябва също да е приоритет на Община Ямбол!
А обществено самосъзнание не липсва. На много места хората сами са облагородили градинки и беседки пред блоковете си. И на фона на поддържаните от частни лица зелени кътчета се шири трева до колене, тръни и храсти!
Или отново са изненадани нашите управници? Изненадани са, че през май вали дъжд и тревата избуява? Или ще бъде изненада, че след дъжда започват жегите и буйната растителност се превръща в Рай за комари, кърлежи и всякакви насекоми?
И може би е време, за поредна година и за пореден път, ние граджаните и данакоплатци да напомним на кмета Г.Славов и Общината най-накрая да си върши работата и да си изпълни обещанията, с които оправда безбожно високите данъци за ямболлии!
Но ямболските общинари по гръб не падат и имат график! Така че, чакаме графика! Само да не стане така, че докато чакаме, лятното слънце да изгори тревата и тя да няма нужда от косене вече. И така после да дочакаме зимата, когато да хванем по една лопата и да си изринем снега пред домовете! В смисъла на „всеки се оправя както може”... защото такива са законите на Градската джунгла!
 





Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#1 Иван 15.06.2017 04:11

Като спечели КМЕТА някоя европрограма за справяне с градската джунгла-тогава ще вземе мерки.Той е широкоскроен субект и с такива дребни проблеми които лично не го заинтересуват не се занимава.


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!