Обратно към категорията

Кметът на Община „Тунджа“ Георги Георгиев откри официално жътвената кампания в общината

   

Кметът на Община „Тунджа“ Георги Георгиев откри официално жътвената кампания в общинатаснимки
Откриха жътвата с традиционен ритуал в община „Тунджа”. Организатори на събитието са Община „Тунджа“ , кметство село Търнава и фирма „Пеликан Агро” ЕООД. За четвърта година това стана в землището на село Търнава, където фирмата обработва над 14 000 дка земеделска земя.
С водосвет и ритуал „Зажънване”, в изпълнение на самодейците от пенсионерски клуб „Доверие”, село Чарган, започна празника. Водосветът за спорна работа и добра реколта отслужиха Ставрофорен свещеноиконом и Архиерейски наместник отец Панайот Чакъров и отец Стоян.
По традиция самодейците от село Чарган ожънаха със сърп първата ръкойка, а първите 2 снопа бяха поднесени на стопаните на нивата Таня и Теодор Тодорови и на кмета на община „Тунджа” Георги Георгиев. Те ги откупиха с желязна пара – символ на здравето и силата, за да е на берекет годината и да е лека работата. Жътварите поднесоха и прясно опечена пита, събрала в себе си благодатните слънчеви лъчи, труда и любовта към земята на тунджанци. На официалните лица беше поднесена и традиционната „брада“ – ръкойка от класове, съчетана с цветя и завързана с червен конец. Както традицията повелява, брадата се носи от стопанина у дома и се окачва до иконостаса. Така престоява до „Симеоновден” на другата година, когато започва отново сеитбата. Зърното от брадата се стрива и заедно с другото семе се посява…
Гости на празника бяха депутатът от Коалиция „БСП лява България” Кирчо Карагьозов, областният управител Димитър Иванов, заместник-кметът на община „Тунджа” Ели Василева, директорът на Областна дирекция „Земеделие“ Стоян Кунев, кметът на с. Търнава Андон Матев и земеделски производители от региона.
Празникът продължи в парка на селото с приветствия на кмета Георги Георгиев и собствениците на фирмата. Богата програма от жътварски песни и български народни танци беше поднесена от самодейци на селата Чарган, Могила, Палаузово, Иречеково и Безмер. Веселието допълваха музикална формация „Настроение“ с ръководител Станимир Петров и народната певица Нели Танева.
За всички присъстващи беше раздаден курбан за здраве, осигурен от фирма „Пеликан Агро” ЕООД.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!