Обратно към категорията

Ямболският атлет Георги Начев - новото попълнение в тройния скок

   

Ямболският атлет Георги Начев - новото попълнение в тройния скок

Запознайте се с Георги Начев - младо и талантливо ямболско момче. Георги е поредното доказтелство за това, че въпреки лошите условия за подготовка в Ямбол и голяма конкуренция, упоритостта и отдадеността на спорта са гаранция за успех.
 
Ямболският спортист  спечели златен медал на троен скок на Националния  шампионат по лека атлетика за юноши под 20 години, който се проведе в София. 18-годишният Георги Начев се наложи безапелационно над другите състезатели с резултат от  15.74 метра, при 2.7 попътен вятър. 
 
Начев е ново дарование в юношеския троен скок, което развълнува публиката и по време на националния шампионат по лека атлетика в Добрич. Само за няколко месеца ямболският атлет постигна невероятен напредък и накара специалистите трескаво да поразровят архивите, за да открият името му в протоколите.
 
Но не можаха да намерят негово постижение на троен скок, защото такова просто няма. Сребърен медалист от 2015 г. при юношите под 18 години, но на скок дължина, Георги Начев дебютира в трудния троен скок едва сега в залата в Добрич.

Роден на 4 август 1999 г., Георги се запознава с атлетиката още в началния курс. Учителка по физкултура му е прочутата Тотка Петрова. 
 

На финалната ученическа „Гимназиада” в Сливен през 2013 г. той е забелязан от треньорката Петрана Чамова край трапа за скок дължина. „Скочих 5,30 м и г-жа Чамова ме попита дали искам да тренирам при нея. Още тогава бях израсъл доста висок и това й направило впечатление, както и естествените ми движения при скока.” Начев приема с голямо въодушевление поканата и скоро започва сериозни тренировки в скоковете.

Още през зимата на 2014 година природните му дарования и устремът му са възнаградени с бронзов медал на скок дължина (5,68 м) на шампионата за момчета под 16 години в зала. 

През лятото на 2014-а Георги продължава с дубъла „хоризонтален-вертикален скок”. На националния шампионат под 16 години в скока на височина с 1,66 м е пети. 
 

През късната есен на 2015-а Георги получава сериозна контузия (разтегнат мускул), която пропилява шансовете му за успешна изява в зимните състезания. Някъде през януари започва леки тренировки и Чамова решава да го запише за участие. В Добрич Георги отново получава болки в контузения крак и треньорката преценява, че е по-добре да бъде спрян от участие.
 

Начев не се отчайва и тренира още по-упорито. На турнира „Купа JOMA” в Бургас на 16 май 2015 г. Георги е победител на скок дължина с 6,44 м, записани още в първия му опит. „За пръв път почувствах как се задържам във въздуха, как летя! В последните си опити направих фаулове, а опитите бяха значително по-далечни от победния ми първи скок.”
 


Националният шампионат за юноши под 18 години е изтеглен за края на май. Чамова решава да запише Георги и на скок височина, и на скок дължина. Начев се отправя в съботния обед на 30 май за първото си участие. Заедно с още 30 (!) участници той трябва да се бори за медал.
 
Под палещите лъчи на обедното слънце и непоносимата горещина (35 градуса) състезанието тече мудно и изнервящо. Георги преодолява 1,80 м от първи опит (колкото и по-малкият брат на Тихомир Иванов - Михаил). В крайна сметка Начев губи медала заради двата си несполучливи опита на 1,60 м и 1,65 м малко по-рано. Докато Михаил Иванов няма грешка на предишни височини. Нищо, ще трябва да се навакса със скока на дължина.
 

В неделната утрин (31 май) Начев заема временно второто място още след третия кръг с 6,38 м. В същия този трети кръг русенецът Иво Стоянов прави победния удар – 6,78 м. И след като харманлията Илия Сивков изпреварва Георги в последния кръг с 6,60 м, Начев проявява бойкия си темперамент и записва само една минута (!) по-късно същите 6,60 м. Които в крайна сметка му отреждат сребърния медал.
 

Чамова решава да пусне Георги и при батковците от групата под 20 години. Отново в обедната мараня на 24 юни Георги започва със скока на височина. С чудесна техника на флопа той си подобрява личното, преодолявайки 1,85 м и класирайки се шести. „На 1,90 м при втория опит сполучливо преминах летвата, но съвсем леко я закачих с прасеца. Леко, леко, ама летвата взе че падна”.

На следващия ден във финала на скок дължина нещо разбегът му не се получава и остава само с 6,37 м за второто си шесто място.
 
 
Есента е време за промени. Тандемът Чамова-Начев започва да усвоява тънкостите на тройния скок. Треньорката вижда, че Георги с лекота усвоява движенията и фазите на скока. Първият опит е на турнира в Сливен на Коледа в края на декември. С 14,20 м Начев прави своя дебют и с нетърпение се готви за зала „Добротица”. А това, което показа в Добрич, надминава и най-смелите очаквания.
 
„Бяхме се настроили за около 14,50 м. Още на загрявката се почувствах необичайно лек и подвижен. Първият ми скок беше 14,72, втория 14,94 м. Бях изненадан от самия себе си – ама аз наистина мога! После се наложи да пропусна третия. Треньорката ми каза да си почина малко между опитите, защото бяхме малко участници и състезанието вървеше бързо. Трябваше да имам повечко минути за релакс между скоковете. В четвъртия и петия записах фаулове, като се приземявах все в границите на 15,20 – 15,30 м. В крайна сметка спечелих с 14,94 от втория ми опит и толкова се зарадвах! Пък и госпожата остана много доволна!”

На следващия ден Георги Начев участва и на скок дължина. „Постигнах 6,56 м още в първия опит. После Илия Сивков ме изпревари в третия скок с 6,62, за да завърши с 6,84 за победата! Имах голямо желание да спечеля втори златен медал и да скоча над седемте метра. Но след втория кръг изведнъж почувствах страхотна умора в краката. Мускулите ми се сковаха и трудно бягах по разбега. Явно ми трябват още много тренировки за придобиване на по-стойностни физически качества!”
 

Извън атлетиката Георги Начев е ученик в Професионалната гимназия по икономика „Г.С.Раковски” в Ямбол. Избрал си е специалността „икономическа информатика”. „Никога спортът не ми е пречел за учението. Научил съм се сам да разпределям времето си и вече преценявам кога кои да бъдат приоритетите ми!”
 

С кого тренира Георги?
„В групата на г-жа Чамова цари прекрасно настроение! Макар момичетата да са повече, пък са и средни бегачки, гледаме всички да се подкрепяме взаимно. Росица Канева е шампионка на 800 и 1500 м, Виктория Иванова също е сред най-добрите сред девойките под 18 години. Йоана Галинова е скачачка и спринтьорка. Заедно сме толкова много време и няма време за сръдни и цупене. Всички сме като едно голямо семейство!”
 

А какво обича да прави през свободното си време?
„Обичам много спортните игри – баскетбол, волейбол (нали съм висок). Иначе с момчетата обичаме да караме велосипедите. Като ги яхнем и – хайде до някое близко село. Голяма веселба пада по шосето! Толкова е хубаво!”
 

Как се отнася Начев към конкуренцията в сектора? 
 „Много уважавам Пламен Петков (шампионът в Добрич при старшата възраст с 15,50 м). Видях скока му в залата, знам че е балкански шампион. Обаче и аз имам своите амбиции. Смятам, че един резултат от около 15,60 м ще е напълно във възможностите ми още през лятото. Целта ми са Балканиадата за кадети в Крагуйевац в началото на юли.
 
После много искам да участвам на първото европейско първенство за кадети под 18 години в Тбилиси.Това би било уникален шанс за мен! Затова трябва здраво да поработим с треньорката ми Чамова. Имам й пълно доверие и съм й особено признателен за чудесното й отношение към мен по време на тренировките!”

Един почти 17-годишен юноша може би е тръгнал по следите на великия ни шампион Христо Марков, по стъпките на Ростислав Димитров, на Галин Георгиев, на Николай Раев, на Момчил Караилиев, на колко ли още от асовете ни в тройния скок.

И понеже знаем, че само мечтите са безплатни, пожелаваме му здраве и бързо осъществяване на мечтите и стремежите му. Заслужава го!
 











Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!