Обратно към категорията

ИК за референдум: "Вярваме, че ВАС ще зачете волята на суверена! Иначе започваме протести, докато ни чуят!"

   

ИК за референдум: + снимки
"Готови сме с протести да отстояваме докрай заявената воля на народа!", заявиха на пресконференция членовете на Инициативния комитет за провеждане на местен референдум Цветан Ревански, Калоян Желязков и Димитър Богословов. "Хората са категорични - искат местен референдум срещу настаняване на мигранти в Ямболска област, но властниците се правят на слепи и глухи! Нарушават се закони СЪС съдействието на съда! Ще изчакаме обаче решението на Върховния административен съд и искрено се надяваме сред работещите в тази висша съдебна инстанция да единствено валидна силата на правото и да се зачете волята на суверена!", подчертаха младите ямболлии от ИК.

Чрез специално изработен филм, бе припомнена цялата история, свързана с началото на подписката за референдума. В него се посочват всички онези, които непрекъснато правят опити да бъде спънато реализирането на общественото допитване и застават срещу волята на над 21 000 граждани на област Ямбол.
„Нещо, което няма да позволим и срещу което няма да спрем да се противопоставяме! И сме убедени, че заедно с всички, ще отвоюваме нашето право - правото на суверена!", призоваваха отново от ИК.

Припомняме, че Ямболският административен съд прекрати двете дела за обжалване  на решението на общинските съвети на Ямбол и Елхово. Те отхвърлиха искането за провеждане на референдум срещу настаняването на мигранти в Ямболска област с мотива, че 4-те въпроса били „незаконосъобразни“. Съдът реши, че инициативният комитет нямал право да обжалва тези решения, защото трябвало поне трима души от състава му да са с регистриран постоянен адрес в съответните общини.
„Подобни мотивации за отхвърляне желанието на 21 хиляди граждани, са смешни, нелепи и подчертават безсилния стремеж на властимащите да прекършат народната воля. А и нарушава клетвата, дадена от тях пред народа“, подчерта Цветан Ревански

Тримата представители на Инициативния комитет заявиха, че трябва да се отстоява неотстъпно правото на хората сами да решават важни за общността проблеми, след като местната власт не иска да ги реши. Те припомниха, че декларациите срещу настаняването на мигранти първо са приети от общинските съвети след началото на протестите и са проява на страх, а не на съвест. И второ – тези декларации  нямат никаква законова тежест и затова е важно да се проведе местен референдум и хората да гласуват. Само така може да се превърне в закон изявената от народа воля - никой не иска на територията на Ямболска област да има мигранти!
На пресконференцията присъстваха и поддръжници на каузата за провеждане на местен референдум. Те носеха български трибагреници и реплики на зеленото знаме на бунтовни априлци и тяхното незабравимо „Свобода или смърт!“. Те също взеха думата и подчертаха своята категорична готовност да се ходи от къща на къща, от апартамент на апартамент и да се окуражават хората, готови да излязат и да отстояват своето мнение и своето желание. „Няма какво да се бавим, готови сме на протести, на гражданско неподчинение. Стига са ни правили на глупаци. Колкото повече си траем, повече ще ни мачкат!“, бе категоричен един от поддръжниците на ИК за местен референдум. 
„Ако и последната съдебна инстанция не разреши провеждането на референдум, ще предприемем всички възможни действия, но няма да се уморим да отстояваме нашата, народната воля. Готови сме и на протести, и на гражданско неподчинение. Няма да спрем! Не и ние!“, бяха категорични представителите на Инициативния комитет.
„Трябва хората да бъдат по-активни, по-будни, несмирени, горди и непреклонни!“, каза Цветан Ревански.
Според инициативния кометет, ако хората, подкрепили тяхната подписка, се интересуват от бъдещето си, трябва да ги подкрепят и в протестите.






Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!