Обратно към категорията

СЛИВНАЛИЯ СТАНА ШЕФ НА ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД

   

СЛИВНАЛИЯ СТАНА ШЕФ НА ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД

Пленумът на Висшия съдебен съвет избра за председател на Върховния административен съд Георги Чолаков. За него гласуваха 20 членове на ВСС, а за другия кандидат – съдия Соня Янкулова беше подкрепена от 5 магистрати.
Близо 5 часа продължиха вчера изслушванията на двамата кандидати.
Представянето и въпросите към Чолаков продължиха около три часа, докато към другия претендент за поста два пъти по-малко.
Сегашният председател на ВАС Георги Колев, чийто мандат изтича и подкрепя Чолаков заяви след изслушванията, че той е отличен професионалист и задълбочено познава административното производство. „Пред ВАС има сериозни предизвикателства и проблеми“, каза членът на ВСС Юлия Ковачева, която подкрепя Соня Янкулова.
Председателят на ВКС Лозан Панов, който запази мълчание почти до гласуването днес, заяви, че ще подкрепи Соня Янкулова, защото е съгласен с нея, че независимостта е състояние на духа.
 
„Председателят на ВАС е главата на институцията, която трябва да брани правата на гражданите“, заяви Панов и разкритикува ВСС, защото нямало кампания по отношение важността на избора. Нарече го
„Избор на тишината“,
защото е бил през летния сезон.
„Изборът се провежда 22 дни преди края на мандата на този ВСС, когато всеки член е съсредоточил погледа си в посока друг път“, каза Панов и изрази съмнение, че този избор може да е повлиян от договорки и обещания.
 
След като резултатите от гласуването станаха ясни министърът на правосъдието Цецка Цачева обяви, че има избран кандидат за председател на ВАС, който е събрал повече от необходимите 17 гласа. Това е съдия Георги Златев Чолаков. Неговата кандидатура ще бъде предложена на държавния глава Румен Радев за утвърждаване.
 
Кой е Георги Чолаков?
Георги Златев Чолаков – съдия във Върховния административен съд, е номиниран от 79 съдии от Върховния административен съд. Той има над 25 години общ юридически стаж, от които над 10 години като съдия.
Постъпва в съдебната система през 1992 г. като стажант-съдия в Окръжен съд - Сливен, а от 20.07.1992 г. е съдия в Районен съд – Котел, където от 14.12.1992 г. до 11.03.1993 г. е председател. В периода 1993 г. – 1995 г. е председател на Районен съд – Сливен, след което работи като адвокат.
След спечелен конкурс на 14.05.2007 г. заема длъжност „съдия“, а впоследствие става заместник-председател на Административен съд – Сливен. В периода 01.03.2009 г. до 01.03.2012 г. е нотариус, след което постъпва като съдия във Върховния административен съд. От 01.07.2013 г. и към момента е председател на второ отделение там.
Кандидатът има преподавателска практика в Националния институт на правосъдието по проблеми, свързани с прилагането на Закона за устройство на територията и на Закона за кадастъра и имотния регистър.
 
Източник: БТА, БГНЕС 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!