Обратно към категорията

Двама американци подсилват "Ямбол"

   

Двама американци подсилват  "Ямбол"

Брайкус Перин и Алън Арнет ще изкарат пробен период 
По-малко от месец остава до началото на новия шампионат в елитната Лига, повечето от клубовете приключиха селекцията си за новия сезон, а нашият „Ямбол” сега започва с подкрепленията от чужбина. Всеки момент се очаква в зала „Диана” да пристигнат двама американски баскетболисти на проби. И двамата играят на позиции 1 и 2, ако трябва да го преведем на всекидневен език, това са плеймейкъри и атакуващи гардове. След преминаването на игралия много силно през миналото първенство Венцислав Петков в „Балкан”/Ботевград/ и на Цветослав Острев в „Черно море Тича”/Варна/, нашият тим  се оголи почти напълно на тези постове.
 
Остана само железният капитан Станислав Говедаров, играл през тези 13 сезона с екипа на „Ямбол” и като плеймейкър, и като атакуващ гард. Роденият в Пловдив състезател обаче вече е на 36 години и по разбираеми причини няма да е толкова дълго време на паркета. Разбира се, играч от класата на Станислав, ще е изключително необходим, вероятно той всеки път ще бъде и стартов баскетболист, но надали ще прави повече от 20 минути на терена. Ако се наложи обаче, а е напълно възможно да има и такива мачове, Говедаров е способен и на второ дихание, за да стигне жълто-синият ни отбор до победа или да бъде равностоен на съперниците.
 
За „Неделник” от щаба на баскетболния ни клуб съобщиха имената на новите американски попълнения. Първият се казва Брайкус Перин, висок е 191 сантиметра, на 29 години, има огромен опит по терените на Европа: бил е състезател на клубове от Унгария, Израел, Холандия, Естония, Великобритания, Швеция, както и в клуб от Африка, от Тунис. Миналия сезон опитният гард-организатор е започнал в първенството на Естония, но по средата на първенството преминава в клуб от Тунис. В началото на кариерата си Перин има четири сезона в Колежанската лига на САЩ.
 
Спортната му визитка е впечатляваща, а практиката да се сменят почти всеки сезон клубовете е обичайна за американските състезатели, които играят на стария континент, така че няма нищо странно в многобройните му преминавания от клуб в клуб. Както отбелязахме, той е на 29 години, атестат за огромен опит, така че Брайкус Перин няма да има нужда от много време за аклиматизация в българското първенство, както и към нашия клуб.
 
Вторият американски гард, за който има сведения , че може да играе и като леко крило, е Алън Арнет. Той е с три години по-млад от сънародника си, по-висок е от него, ръстът му е 196 сантиметра. За начало и Арнет има два сезона в Колежанската лига, след това играе в Словакия, а после заминава чак в Южна Америка, в Уругвай.
 
И двамата американски баскетболисти идват на проби, а новият стар треньор Иван Чолаков е стара лисица  и  има  нужда  от съвсем малко време, за да прецени дали даден състезател ще му върши работа или трябва да се търси нов човек. Тия дни Иван подчерта, че в отбора има много състезатели, израснали в нашата детско-юношеска школа, като Евгени Иванов, Росен Иванов, Андрей Иванов, Стойо Чолаков,Стилиян Иванов, което е плод на стратегията на община Ямбол да се финансира целево работата с подрастващите. Ще има двама съвсем млади играчи в „Ямбол”- единият е игралият няколко години в Италия Мартин Чавдаров, който е на 20 години, другият е съвсем „зелен”, той е Илия Стефанов, и е на 16 години. Чавдаров, който е от баскетболно семейство, играе на позиции три и четири, а Стефанов е гард.
 
На линия за новия сезон са изключително важните играчи в подкошието Николай Върбанов и Стоян Петков, които са в отлична кондиция.
 
Подготовката на отбора ни за старта на първенството върви, но не върви съвсем по ноти, тъй като все още не може да се тренира на терена в зала „Диана”. Игрището там бе изциклено, предстои боядисването му и вероятно едва през другата седмица момчетата на Иван Чолаков ще тренират на него. След първите дни на физическа подготовка, съставът ни вече разучава и някои схеми, като ходи в спортната зала на Колежа или във физкултурния салон на Езиковата гимназия.
 
Доста от съперниците ни вече изиграха по няколко контроли, само „Ямбол” още няма такъв мач, но треньор с огромна рутина, какъвто е Иван Чолаков, знае как до доведе своите играчи до нужната форма, преди първите секунди от новото първенство.
 
Източник: delnik.net









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!