Обратно към категорията

В."Време": Единствената улица „Независима България“ в страната е в Ямбол

   

Време: Единствената улица „Независима България“ в страната е в ЯмболМного улици в страната са посветени на обявяването на Независимостта на страната през 1908 година. В почти всеки по- голям град има улица, която се нарича 22 септември или Независимост. Оказва се обаче че в Ямбол се намира единствената улица кръстена „Независима България“.
Улицата получава своето име през далечната 1924 година, по случай 16-тата година от обявяването на Независимостта на страната ни, уточниха от Държавния архив в Ямбол. Дотогава улицата не е имала име, тъй като се е намирала в самите покрайнини на града. Две години по- късно през 1926 година тук са регистрирани и първите четиринайсет семейства, информират от общината Ямбол. Тържественото отбелязване на Независимостта на България е преустановено след 1944 година, а възстановяването му е през 1998 година.
Интерес факт е, че по време на социализма името на улицата не е променяно и демократичните промени я заварват с това име. Днес улица Независима България улицата е в централната част на Ямбол и на нея живеят над 300 души.

Източник: vreme.bg










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#1 Гошо 23.09.2019 14:16

Най-яката улица


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!