Обратно към категорията

NOVA: Година след бунта - без нови огради в бежанския център в Харманли

   

NOVA: Година след бунта - без нови огради в бежанския център в ХарманлиБлизо година след бунта на бежанците в Харманли, все още делото срещу тях не е внесено в съда. Предстои това да се случи, едва след месец. Не са ремонтирани и повечето унищожени при протеста помещения.
Ноември 2016-та. Малко след като бежанският център беше поставен под ключ заради съмнения за заразни болести, стотици бежанци излязоха на бунт. 20 полицаи бяха ранени. Задържани бяха близо 400 бежанци, а на 21 са повдигнати обвинения.
Година по-късно всички те вече са на свобода. Четирима са непълнолетни и са под надзора на детска педагогическа стая, двама са с мярка подписка, а 15 са пуснати срещу парична гаранция.
 „Една голяма част чрез молби чрез афганистанското посолство са отведени в страната си по произход”, обяснява Славчо Янев - директор на бежанския център в Харманли.
Щетите след погрома в бежанския център според експертизите са за около 100 000 лева. Повечето от тях и до днес не са възстановени, въпреки че Европа ни отпусна средства. В най-пострадалото при погрома 9-то хале изпочупените врати и части от тавана все още са в състоянието, в което бяха тогава. Ремонтите се бавят заради неприключили процедури. Не е изпълнено и обещанието към харманлийци да бъде обособена част от закрит тип, която бежанците няма да могат да напускат при нарушения.
 „Стойността на тази трансформация е в рамките на 380 000 лева като тук ще бъдат, самият корпус ще бъде с една масивна ограда, прозорците ще бъдат с решетки”, обяснява Валери Йорданов – главен секретар на Държавната агенция за бежанците.
В момента в центъра са настанени едва 300 бежанци, при 10 пъти повече преди година.


nova.bg










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!