Обратно към категорията

Извършен е радиационен анализ на урановите мини край вилната зона на Сливен

   

Извършен е радиационен анализ на урановите мини край вилната зона на Сливен

1 на 100 000 души е радиационния риск в уранови рудници край вилната зона на Сливен. Това показва анализа на специалисти от Националния център по радиобиология и радиационна защита. Анализът и оценката са извършени по настояване на областния управител Чавдар Божурски в отговор на обществения интерес и получените запитвания в областната администрация. „Сами можете да си направите преценка, като имате предвид, че населението на Сливен е под 90 хил. души“ – коментира Божурски. 
 
Специалистите съобщиха още, че засега областната администрация в Сливен е единствената в страната, която е поискала информация за актуалното състояние на последиците от закрития уранодобив.
 
При проверките по случая е установено, че в района на рудник „Сливен“ има отворени входове на щолни, комини и шахти, които трябва да бъдат обезопасени и затворени, за да не се допуска навлизането на хора и животни.  Тези дейности ще бъдат извършени от държавна фирма, натоварена с ликвидацията на последиците от уранодобива. 
 
Националният консултативен съвет, в който членуват представители на няколко министерства и агенции, са приели задание за изготвянето на проект. Конкретният график за работа ще бъде одобрен до края на годината. „От своя страна решихме да предприемем съвместни действия с кмета на Сливен, за да редуцираме здравния риск до минимум“ – допълни областният управител.
 
В района на рудник „Сливен“ ще бъдат поставени предупредителни табели да не се изземват строителни материали от табаните. Жителите на вилната зона ще бъдат предупредени да не ползват изтичащите от минните изработки води за питейни и битови нужди.
 
Такива мерки ще бъдат предприети съвместно и с кмета на община Твърдица, в района на минния участък в село Сборище.

OA - Сливен









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!