Обратно към категорията

Община Сливен е осъдена да плати над 2,5 милиона лева лихви за забавени плащания

   

Община Сливен е осъдена да плати над 2,5 милиона лева лихви за забавени плащания Община Сливен е осъдена да плати над 2,5 милиона лева лихви по забавени плащания за ремонтни дейности, пътно поддържане и снегопочистване, извършени между 2006 и 2013 година. Това съобщи зам.-кметът по финансите Румен Иванов. Решението е на Окръжен съд-Сливен отпреди няколко дни, по искови молби на две фирми.

„Една от първите задачи, с които се заехме, беше да разплатим главниците на задълженията към фирмите, натрупани от предишните управления чрез облигационния заем и други финансови механизми. За съжаление, тези задължения много дълго време са били трупани без никаква реална политика за тяхното разплащане. Вече много пъти сме коментирали, че просрочените задължения са много голям риск за общината и размерът на наказателните лихви по тях е огромен, в сравнение с пазарните лихви по финансовите инструменти. Тези 2,5 милиона лева са натрупани лихви от забавените плащания. На 28 април 2014 година Кольо Милев е подписал споразумения, с които признава задълженията за лихви и прекъсва давността им. На практика от това признание тече нова 3-годишна давност. „Сега данъкоплатците ще плащат заради недалновидно и неразумно управление“, каза Румен Иванов.

По думите му, подписването на споразуменията за признаване на задълженията от страна на бившия кмет, не позволява на Общината да оспорва.

„Предишният кмет не само е признал лихвите, но не е спазил и споразуменията с фирмите, което води до допълнителни санкции и те си търсят правата.Ние водихме преговори с много фирми, на които Общината дължи пари и с много от тях сключихме споразумения за разплащане на старите задължения без лихвите. Голяма част от тях бяха благосклонни, но някои отказаха и заведоха дела, защото подписаните споразумения от Кольо Милев им гарантират една сериозна сума заради високата лихва при просрочените задължения“, допълни Румен Иванов.

Решението на съда идва само няколко дни след като сметките на Община Сливен бяха запорирани заради 4,5 милиона лева иск на Министерството на околната среда и водите заради първия водени цикъл.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!