Обратно към категорията

Адв. Станимир Иванов: Една голяма част от актовете, които съставят от така наречента "Синя зона" в Ямбол са абсолютно незаконни

   

Адв. Станимир Иванов:  Една голяма част от актовете, които съставят от така наречента

Адв. Станимир Иванов: Искам да поговорим за т.нар. Синя зона и камион за репатриране на автомобили в Ямбол.  Това е въпрос от изключителна важност за града, понеже предполагам, че една голяма част от хората са потърпевши от безобразията, които служителите на общинско предприятие „Платени зони за паркиране” са ни причинили. 
Искам да кажа, че една голяма част от актовете, които съставят са абсолютно незаконни. Но те разчитат на това, че българинът по принцип не обича да търси правата си и по този начин им минават номерата. За съжаление една голяма част от парите, събрани като глоба или такса, също са незаконосъобразни. Така че моят апел към Вас, ако искате да ограничим действието на т. нар. Синя зона, е просто да си търсим правата, за което държавата е учредила Административен съд –Ямбол. Само срещу една жалба и 10 лв такса Вие може да потърсите правата си в съда. Аз лично това го правя с изключително голям успех и повярвайте ми в момента имам да получавам повече пари от Общината, от това което съм дал под формата на глоби и такси. Като обещанието ми към общинското предприятие е, че накрая ще си продадат „паяка”, за да си купя аз нова кола!
Това е важен проблем и не случайно обръщам внимание, понеже всички знаем, че хората в този град са в недобро материално състояние и с неособено добри доходи. Така че всяка такса или глоба наложена според общинската наредба, бърка дълбоко в нашите джобове и не захранва нито един сектор от местната икономика или от нуждите на общината. Беше обещано, че със събраните от Синята зона средства ще бъдат ремонтирани улиците на Ямбол. Очевидно е, че това абсолютно не се случва. Дори ми направи впечатление, че са очертани улици за Синя зона, които представляват „лунен пейзаж” и не могат да бъдат наречени улици, а камо ли Синя зона! 
Също ми направиха лошо впечатление и два от текстовете на самата наредба. Те касаят хората, които страдат от определени заболявания и се водят инвалиди. Наредбата в тази част гласи, че лице което притежава на автомобила си стикер има право да пребивава на Синята зона не повече от 3 часа. Това е абсолютно незаконосъобразно, понеже един инвалид не е инвалид за 3 часа, а е инвалид 24 часа! И представете си ако този човек работи в центъра на града и на всеки 3 часа му се налага да извежда колата си от Синята зона и отново да я връща, за да поднови правото си на нови 3 часа... 
Другото безобразие,  че след като колата Ви престои със скоба повече от 3 часа, същата следва да бъде репатрирана на общинския паркинг. И в такъв случай освен 20 лв за скоба, Вие сте длъжни да платите и 40 лв за репатриране, с което стават едни 60 лв. Това си е тридневният надник на един ямболлия!
За това, за да се противопоставим на Общината в намерението й да разширява т.нар. Синя зона, просто обжалвайте всяко едно тяхно действие. Гарантирам Ви 85% от тях са абсолютно незаконосъобразни. Няма друг начин да ги откажем да разширяват Синята зона и да извършват безобразия спрямо нас,освен ако не потърсим правата си в съда. Тъй като ако им бръкнем в джоба, те няма да имат вече пари да финансират самото предприятие. И ако всички предприемем някакви действия накрая може да се окаже, че предприятието ще се самозакрие от самосебе си.

Изказването на адв. Иванов е по време на провелото се общоградско събрание в град Ямбол.











Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

#4 Иван 02.12.2017 20:19

Въпроса е, че никой не може да каже каква е ролята на синята зано, освен че спира прави създава проблеми на хората. Казват, че е срещу безразборното паркиране, но това може да се реши и без синя заона. За мен бивзият платен паркинг, зоната пред банка дск и паркинга на общината са достатъчно за да осигурят на хората свободни места за паркиране които може да са платени. Останалото е само допълнителен скрит данък. да не говорим че паяка вдига коли който не застращават движението а подминава спрели по такъв начин че създават тапи и застрашават живота и на шофиори и пешеходци???

 

 

#3 До Страхил 24.11.2017 13:22

Въпроса със законността е доста спорна. Кое наложи въвеждането на синята зона? Какви проблеми разреши това? Това че се движат по няколко служители в автомобил е друга тема, това е от страх, че ще ги бият заради измислената им структура. Събраните средства от т.н. синя зона отиват само за заплатите на служителите, а какво става с местата за паркиране, с улиците? Проблема се решава с построяването на нови паркоместа и паркинги, а не с някакви измишльотини на кмета който копира други градове!


#2 Страхил. 24.11.2017 05:10

Хахо е прав. Но на мен ми се струва, че 5/ПЕТ/ общински служители са доста много за преместването на един автомобил. Трима в паяка и двама в лек автомобил с надпис СПООР.

 

 

#1 Хахо 24.11.2017 04:48

Добре де , но посочете кое е незаконното действие, освен примера с инвалидите. Карате хората да обжалват , а не казвате точно и ясно кое и защо е незаконно. Та статията ми изглежда повече на реклама отколкото да бъде полезна за нас!


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!