Обратно към категорията

Община Стралджа – пионер в изпълнението на иновативен проект

   

Община Стралджа – пионер в изпълнението на иновативен проектВече втори отоплителен сезон Община Стралджа се ползва от изпълнението на единствения у нас проект за „Оползотворяване на местния потенциал от хидротермална енергия в отоплителни инсталации на училища, ОДЗ и ЦДГ в гр.Стралджа“, който е по Програмата „BG 04 Енергийна ефективност и възобновяема енергия“. Да видят практическото приложение на проекта в Стралджа бяха г-н Бьорн Оли, от Дирекция за водни ресурси и енергия на Кралство Норвегия по Програмата заедно с представители на Министерство на енергетиката и областния управител Димитър Иванов. Водени от кмета на общината Атанас Киров те посетиха помпената станция, СУ“П.Яворов“ и ДГ“М.Рубенова“, увериха се в ефективността на проекта и дадоха висока оценка на изпълнението.
Проектът, с безвъзмездната финансова помощ на страните донори, е реализиран успешно през миналата година, поясни инж.Радостина Василева, от екипа по проекта. С вложените над 750 хил.лв. е изградена помпена станция, топлоизолирани тръби с дължина 4133м довеждащи горещата до 80 градуса вода до четири обекта. Така природния ресурс от възобновяема енергия осигурява поддържане на постоянна температура от 22-23 градуса в две детски градини и две училища в града, а има и екозначение тъй като спестява вредните емисии във въздуха над гр.Стралджа. Икономията на бюджет за отопление в СУ“П.Яворов“ 45 хил. лв. за първия отоплителен сезон.
Г-н Бьорн със задоволство констатира всички предимства на нововъведението и изрази увереността си, че съвместната работа с община Стралджа ще продължи и през новия програмен период.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!