26 ямболски общински съветници гласуваха ЗА изтеглянето на дълг от 20 млн. лева


11/12/17 16:11:11коментари:1426 ямболски общински съветници гласуваха ЗА изтеглянето на дълг от 20 млн. лева

Едва ли е изненеда, че 26 от общинските съветници на Ямбол гласуваха ЗА изтеглянето на заем от 17 млн. лева (+ 3 млн. лихви), който ще плащат ямболии. 

За съжаление, гражданите нямаха как да гледат прякото излъчване на сесията, защото такова в сайта на общината (за пръв път от години насам) просто нямаше.
 
Добавяме материал на Диана Иванова от вестник "Делник"
26 общински съветници гласуваха за тегленето на 17 млн. лв. общински дълг, който с лихвите ще стигне 20 млн. лв. Освен 18-те съветници от ГЕРБ, който бранеха като Матросов на абразурата тегленето на дълг и проявиха небивала активност, каквато досега поне аз като журналист не съм виждала от тях през този мандат, за дълга гласуваха тримата съветници от Реформаторски блок, двамата съветници от Земеделски народен съюз, Кръстю Петков от Атака и независимите съветници, влезли в местния парламент с гласовете на АБВ и на ДПС. Съветниците от БСП, АБВ и НФСБ гласуваха против, а Пламен Проданов от Атака се въздържа.
 
ГЕРБ отново доказаха на практика тоталитарния си манталитет на управление, като не допуснаха в Съвета да мине мнение, различно от тяхното или нещо, което те не са внесли.
 
И въпреки, че Реформаторски блок ги подкрепи за дълга, съветниците от ГЕРБ не приеха предложенията на инж. Димитър Стоянов за по-голяма прозрачност при усвояването на средствата, което включваше представители на представените в Общинския съвет политически сили да участват в избора на банкова институция, в избора на изпълнители на обектите и в проверка на качеството на изпълнение на строително-монтажните работи. Явно инструктажът на кмета е бил да не се допуска другите политически сили да си врат носа в работата на администрацията, за да може тя както си знае по утвърдения вече начин на тъмно да усвоява парите, които гражданите ще плащат като попове до 2030 г.
 
Съветниците не приеха и предложението на БСП  точката за дълга да се отложи, за да се проведе сесията за местен референдум за дълга и да се види съдебното решение за обжалване на първия отказ за провеждане на референдум.
 
Не мина и предложението на Катя Георгиева от БСП в решението, предложено от кмета да се добaви първа точка за провеждане на местен референдум.
 
Стана ясно и какви са скритите сметки на съветниците от ГЕРБ за този заем не толкова развитието на града, както всички се кълняха, а желанието да извлекат политически дивиденти. Един от тях се разпали и заяви от трибуната в обръщение към съветниците от БСП: „ако тези проекти се реализират, ще изгори структурата на БСП”.
 
Другият им мотив на съветниците от ГЕРБ беше, че избирателите им гласували доверие те да харчат парите на града и затова на техен гръб сега могат да си позволят да изтеглят и 17 млн. лв. дълг., а пък после, който иска, да го плаща още два мандата и половина. Ако това доверие все пак не се повтори, те ще са изхарчили парите, а да му мислят  тези, които ще дойдат след тях.
 
И след като съветниците вече взеха решение за тегленето на дълг, най-важният въпрос от тук нататък е какво ще направи с тях кметът и как ще ги оползотвори, още повече, че както стана ясно съветниците не позволиха да има прозрачност, а всичко пак обвиха в тъмнина, за да е по-удобно за кмета и да си прави каквотои както иска.
 
Не бива да забравяме съдбата на предишния общински кредит от 5 млн. лв., с който беше изграден водопровода.
 
Обвинението срещу кмета от страна на прокуратурата беше, че общината е платила 4 млн. за водопровод, който струва около 2 млн. лв. и няколко съдебни състава го приеха и произнесоха осъдителни присъди срещу Георги Славов. След шестгодишна съдебна сага той все пак намери съдебене състав, който да го оправдае, но едва ли някой, освен неговите верни пажове, вярва че той е невинен и е оползотворил безкористно общинските пари и най-голямото опасение на тези, които не вярват на кмета е, че и тези 17 млн. ще последват примера на предишните 5 млн. лв. дълг, но този път парите са доста повече….

Диана Иванова
вестник "Делник" 
 


Коментари


до ямболии | 17/12/17 05:24:12


след 2 години си ги изберете пак.мазохисти


hiram abif | 16/12/17 05:29:54


17 000 000 ЗАЕМ ОТ КМЕТА И ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ ОТ ГЕРБ,20 ПРОЦЕНТА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ВОДАТА ОТ ГЕРБЕРАСКИТЕ ДЕПУТАТИ.И ВСИЧКО ТОВА ОПАКОВАНО КАТО КОЛЕДЕН ПОДАРЪК ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ЗА ЯМБОЛ.


Ямболлийка | 14/12/17 19:50:45


Предлагам уважаемата редакция да публикува имената, портретите и партийната принадлежност на гласувалите ЗА заема, че току-виж се объркаме и пак гласуваме за тях.


Иван | 13/12/17 23:17:58


Тодор е Славов


ИВАН | 12/12/17 16:38:48


"тодор" може би не е тъп, но е тотално неосведомен. За болницата парите не бяха отпуснати от първото правителство на Борисов, макар че доста хора тогава работиха това да се случи. За причините това да не стане, трябва да питате единствено кмета Славов. и друго, макар че съм привърженик на Борисов, истината е, че пари от бюджета на дървата за Ямбол са давали много повече комунистите: Улиците Гр. Игнатиев, Благоев, Индже Войвода, Тласкателния тръбопровод,...големи проекти с пари от държавата. Пак попитайте кмета Славов защо правителствата на Борисов не му дават пари, ми ще тегли заеми. Огледайте се в съседни нам градове колко много проекти се правят с пари от държавата, и пак си задайте въпроса!Тодор | 12/12/17 04:12:19


Не знам кой колко е тъп дали този, който се срамува от името си и се изписва като ,,някой" или самият ,,някой".
Само 26 гласа, казва човека, но не казва, че отсреща за обратното са само 11 гласа или два пъти и половина по-малко.
Голяма била безработицата,ниски били заплатите,а комунистите с турчоляците като бяха на власт как беше а ?????
Още по-ниски заплати, още по-голяма безработица. Пълно безобразие,а насреща нищо, абсолютно нищичко.
Само лъжи и кражби, а бюджет и пари и тогава е имало, обаче насреща нищо.
Къде са тролейбусите, които два мандата лъгахте,че ще пуснете, това са 8 години лъжливо и крадливо бесепарско управление.
Преди да дойде Орешарски с престъпното си управление и мандат на бсп, имаше отпуснати 10 млн за ямболската нова болница, защо не я направиха, а откраднаха парите и нито пари,нито болница.
Не твърдя, че сегашното управление на града е идеално,но е в пъти,пъти по-добро от това на комунистите,просто няма база за сравнение.Свидетел | 11/12/17 22:12:19


Предлагам Тодор да поеме дълга със "супер изгодната лихва" ...Тодор ли си Славов ли си 10 г града ще е погребан! И само 26 гласа са "за". Питайте града, чуйте хората...


някой | 11/12/17 13:07:25


"Tодор" е или много тъп, или дрогиран. За парите които се похарчиха в този град...трябваше да блести, но това е друга тема, и е свързана с некомпетентност и огромна жажда за крадене. Този заем ще загроби не само бюджета на Ямбол, но и местната продажна организация на ГЕРБ. 30% от 17млн.....около 5 милиона е ЕДИН ДЖОБ, това ще е крайната сметка. Празнувайте ЯМБОЛИИ!


до тодор | 11/12/17 10:25:35


Уважаеми господине,Ямбол наистина е преобразен,няма млади хора,пълно е с безработни,тези,които работят са с ниски заплати,плащаме най-високи данъци,сега вече и най-скъпа вода....още да ти изброявам ли?Къде са твоите деца?Къде са децата на тези хрантутници?Да ,ще бъдат реализирани проекти за да си разделят едни пари,за да станат още по-финансово стабилни всички,които си дигнаха ръчичките.


Страхил. | 11/12/17 07:02:31


"Заема се тегли заради финансовата стабилност на общината със супер изгодна лихва. "

Кой не скача, не е ГЕРБ!
Кой не скача, не е ГЕРБ!


Тодор | 10/12/17 20:59:22


Комунистите от измисленото бсп се пукат от яд, че за два мандата кмета преобрази Ямбол. Не съм чул нито един от гостите на града да каже нещо различно от ,Браво" много хубав е станал Ямбол.
А за два мандата комунистите само лъгаха и сто процента всичко откраднаха, резултата един съборен ,,капчук". Та тролеи ли щяха да пускат ракети ли лъжи, лъжи и само лъжи и накрая пуснаха един среден пръст.
Заема се тегли заради финансовата стабилност на общината със супер изгодна лихва.
С тази финансова инжекция Ямбол ще стане още по-хубав и ще бъдат реализирани още повече проекти, затова плюят комунистите и лъжат, защото никой повече няма да се сети за тях.


Георги | 09/12/17 07:19:22


Гласувалите са "хора"милеещи единствено и с цената на всичко за личния си интерес!!!В действията им липсват разум,компетентност,интелект,за морал да не говорим.Това са "нашите"избранници!!!


Страхил. | 08/12/17 18:02:02


Преди няколко години имаше група граждани, които бяха доста активни в протестите си заради високите сметки за ел енергия.
Същите тези граждани, ако се появят пред сградата на общината, със сигурност ще възпрепятстват тегленето на този ненужен заем.гражданин | 08/12/17 15:59:38


До кога ще ги търпим тези малоумници?Вижте ги отбор тъпаци на първа линия-Сулева,Костов,Тропчева....Ей тези затриват градаНай-четени новини днес


ЗАЛИЧАВАТ СТОПАНСТВОТО НА АНА ПЕТРОВА В БОЛЯРОВО! НАРЕЖДАТ ЖИВОТНИТЕ ДА БЪДАТ ИЗБИТИ!

СПЕЦИАЛНА СРЕЩА С НЕОБИКНОВЕН АВТОР И ЧОВЕК! Токораз Исто идва в Ямбол на 4-ти ноември!

Есенен салон в Арт галерия Стойчев

ЗАЛИЧАВАТ ФЕРМАТА НА АНА ПЕТРОВА СЪС ЗАПОВЕД НА ВЕТЕРИНАТИТЕ

БЪЛГАРИЯ ПРОДЪЛЖАВА ДА ВОДИ КЛАСАЦИЯТА ПО БЕДНОСТ


Най-коментирани новини

ЗАЛИЧАВАТ СТОПАНСТВОТО НА АНА ПЕТРОВА В БОЛЯРОВО! НАРЕЖДАТ ЖИВОТНИТЕ ДА БЪДАТ ИЗБИТИ!

БЪЛГАРИЯ ПРОДЪЛЖАВА ДА ВОДИ КЛАСАЦИЯТА ПО БЕДНОСТ

Частен съдебен изпълнител продава къщата-музей на Пейо Яворов в София

СПЕЦИАЛНА СРЕЩА С НЕОБИКНОВЕН АВТОР И ЧОВЕК! Токораз Исто идва в Ямбол на 4-ти ноември!

Един човек загина при катастрофа на магистрала „Тракия”Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

ОЩЕ НОВИНИ