Обратно към категорията

Зелени Балкани: Ловци и жители на село Глушник спасиха лешояд навръх Коледа

   

Зелени Балкани: Ловци и жители на село Глушник спасиха лешояд навръх Коледа

+снимки
Навръх Коледа екипът на Зелени Балкани се отзова на сигнал за уловен изтощен лешояд, който е бил "прибран" от роми от ромската махала в Глушник. Птицата е лешоядът K93, който е маркиран със сателитен предавател и от седмици се придържа в района на Сливен, след като бе освободен повторно от волиерата за адаптация над града (припомняме, че преди това лешояда бе отново пуснат, като за него се получиха десетки сигнали за наблюдения в самия град). 
Изглежда K93 все още не се е адаптирал към дивата природа и не възприема себе си като дива птица, често се придържа в близост до хората. 
През последните дни имаме информация, че вероятно е оцелял, тъй като е бил хранен от ловци от ловните дружинки в Блатец и Глушник, които са му подхвърляли остатъци от отстреляния дивеч. Екипът ни също направи подхранване на мястото на последното му наблюдение над село Глушник, но предполагаме, че намесата на ловците е била от голямо значение за оцеляването на птицата, за което сърдечно им благодарим!

Екипът на Зелени Балкани припомня, че белоглавите лешояди за защитен и рядък вид, за чието "завръщане" в Стара Планина екипът ни работи от години. 
Изказваме сърдечна благодарност на всички хора, които подават сигнали за наблюдавани или бедстващи птици и вярваме, че само със съвместните ни усилия, тези величествени птици, могат отново да загнездят в района на град Сливен. 
 
При сигнали за наблюдения може да ни търсите на тел 0887574699 - Елена Стоева - Ръководител на проект Светло бъдеще за черния лешояд LIFE14 NAT/BG/649









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!