Обратно към категорията

Започва Сирната седмица

   

Започва Сирната седмица

На 11 февруари православната църква отбеляза Неделя Месопусна, или Месни Заговезни - последния ден, в който се яде месо преди великденските пости и първият църковен празник, свързан с настъпващата пролет. Той е с променлива дата, като се отбелязва в неделя, осем седмици преди Великден.
Седмицата след Месни Заговезни се нарича Сирница. През нея до следващата неделя, когато е Сирни Заговезни, е позволено да се ядат всякакви млечни продукти и яйца.
Тези две недели са своеобразна подготовка на организма за най-дългите пости през годината – великденските. Постите съществуват в почти всички култури като форма на прочистване от злото, като изпитание на човека, вкопчил за достигане на надмощие над желанията и страстите. В прехода между зимата и пролетта обаче чрез тях се цели и настройване и почивка на организма.
До Сирни заговезни трябва да приключат и всички сватби, защото през Великия пост до вторник на Светлата седмица не се позволява венчаване. 
Народът казва, че на Сирница небето и земята си прощават, затова трябва да го направят и хората.
Характерни са ритуалите, свързани с огъня. Палят се високи огньове и се вярва, че докъдето стига светлината им, дотам ще има плодородие и няма да бие град. Прескача се запалена слама за здраве. Вместо любовни обяснения в двора на любимите се хвърлят запалени стрели от див дрян ("чавги", "перници", "лугачки").
През Сирната седмица, особено през вторник и петък, жените не перат, не тупат и не простират бяло пране, за да няма градушки. 
През тази година Великият пост, наричан още Света четиридесетница, започва на 19 февруари. 
 
 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!