Обратно към категорията

Новото термолегло е помогнало на над 20 деца за един месец

   

Новото термолегло е помогнало на над 20 деца за един месец

Около 20 деца са преминали през новото термолегло за недоносени бебета за период от един месец, съобщи началникът на Отделението по неанатология към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен – д-р Таня Праматарова. Термолеглото беше закупено със средства от коледната кампания на БЧК-Сливен, която се проведе от 5 до 28 декември 2017 г. Рисунки на ученичките от ПМГ „Добри Чинтулов“ Веселина Гидикова от 5 „б“ и Евгения Георгиева от 5 „а“ клас бяха отпечатани в коледи картички и се продаваха от доброволци на организацията. 
Термолеглото помага за плавен преход на новороденото към новата среда, като осигурява на бебето температура като тази в майчиното тяло и му помага да преодолее първите стресови дни след раждането.
Главният секретар на Червения кръст д-р Моника Сярова изрази задоволство от успешната инициатива и заяви, че до края на годината ще се обсъдят и други идеи за подкрепа.  
Изпълнителният директор на болницата д-р Васислав Петров отново благодари на Българския червен кръст и на всички, които се включиха в кампанията.
Ръководството ще предприеме стъпки за повишаване на нивото на Отделението по неонатология.  Ще изчакаме новите стандарти, които се подготвят заради оспорването на старите стандарти от съда и ще видим какви са изискванията към трето ниво, на което ние отговаряме. Почти няма болница, извън университетските, с пет специалисти със специалност неонатология. Другите областни болници имат по един. Аз смятам, че отговаряме на трето ниво“, каза д-р Петров. 
От началото на годината в болницата са родени 135 деца, като част от тях са преждевременно родени, каза д-р Праматарова. Причините за по-ранното раждане са нездравословен начин на живот, промяна в начина на хранене, високо кръвно налягане, липсата на наблюдение на бременността в някои случаи. 
Средният престой в неонатология е различна – от 20 дни до 3 месеца. 
 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!