Обратно към категорията

Кукерски празници и Трифон Зарезан в община Тунджа

   

Кукерски празници в община Тунджа

+снимки

Кукерски празник в село Победа
 На 11 февруари 2018 година, жителите на село Победа отбелязаха в едно Кукеров ден и Трифон Зарезан. 
На празника присъстваха кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев и заместник-кметът Станчо Ставрев.
Пред погледите на множеството домакини и гости,  красиво нагиздените победенски кукери изпълниха ритуалите „Заораване”, „Засяване”, „Жътва” и „Зарязване”. 
В празника взе участие и кукерската група от село Христо Даново, община Карлово. Тя беше наградена с грамота за отлично представяне и парична премия.
Веселбата продължи с традиционни български хора.
 
Тодорка Георгиева
Читалищен секретар при НЧ „Васил Левски - 1931“, с. Победа
 
 
 
Кукеров ден  в  село Кабиле
На десети и единадесети февруари 2018 година, в село Кабиле се проведе кукерски празник. През първия ден, рано сутринта, близо петдесет кукери на възраст от 2 до 50 години се събраха в центъра на селото, след което тръгнаха да обходят всички домове. Гостоприемните стопаните посрещаха групата с богати трапези. Кукерите от своя страна благословяха стопаните и играха за здраве и берекет, а със звъна на хлопките си прогониха злите сили от техните домове.           
В неделния ден празничното настроение се пренесе на богато украсения център на селото, където жители и гости присъстваха на обичая „заораване и засяване” представен от кукерските групи, а кукерската булка благослови всички присъстващи и поведе хорото, на  което се хванаха и гостите на празника.
Отшумя тътенът на хлопките, гайдите и тъпаните, шумът от ритмичните стъпки на магичните танци на кабиленските кукери, но не за дълго, защото кукерската група към местното читалище има участия през цялата година в  различни национални  и международни фестивали.
На 17, 18 и 19 февруари 2018 г., предстои групата да гостува в Букурещ – столицата на Румъния. 
 
Людмила Белева
Работник „Глобални библиотеки“ към НЧ „Напредък - 1930“, с. Кабиле       
 
 
Кукерите от село Челник с престижно отличие                 
Маскарадната група „Кукери“ от село Челник се завърна с престижна награда от ХVІІІ Международен фестивал на кукерските и маскарадни игри „Кукове - Раковски 2018“. 
Фестивалът се проведе на 9-ти и 10-ти февруари 2018 г. и събра близо 2 000 кукери от цялата страна. Обичаят е свързан с "хамкането на халвата" и прогонването на злото, лошотията и болестите по хора и животни със страшни маски.
При оспорвана конкуренция, групата бе удостоена с Първа награда за предаване на традицията и парична премия.
 
Димитринка Драганова
Читалищен секретар към НЧ „Зора - 1930, с. Челник
                                                                                                                 
 
 
Отбелязаха Празника на винарите в село Козарево
На 11 февруари, за поредна година, се проведе празника Трифон Зарезан в с. Козарево, община „Тунджа”. 
Както старата българска традиция повелява, самодейците от местното читалище гостуваха в етнографската къща на семейство Павлови, където извършиха обичая „зарязване“, прикадяване на тамян и поливане с вино на лозата, както и поднасяне на обреден хляб. Те извършиха ритуалното зарязване с пожелания за здраве, берекет, благоденствие и късмет на всички стопани.
На празника присъства и тазгодишния Цар на виното от ХІІІ общински празник на виното „Скалица 2018” – Георги Страхилов, който с вълнение разказа, че пенливата вълшебна напитка, с която е завоюва това призово място е приготвена в село Козарево.
Празникът продължи в Клуба на пенсионера в селото, където присъстващите имаха възможност да се насладят на изпълненията на местната фолклорна група "Орхидея", с акомпанимент от формация "Козият рог". В празничната програма взеха участие Руска Бинева, Йорданка Симеонова, Божидара Илчева, Жеко Вълев и Иван Иванов. 
Празникът продължи с много танци, веселие и кръшни хора на площада в село Козарево.
Тунджанци за сетен път доказват, че са радетели и пазители на българските обичаи. Докато има такива сърцати българи - ще ги има и традициите!
 
Теодора Тачева
Кмет на село Козарево
 
 



Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!