Обратно към категорията

Тунджанци почетоха Свети Трифон – покровителя на лозята и виното

   

Тунджанци почетоха Свети Трифон – покровителя на лозята и виното+снимки
По стара традиция и тази година празникът Трифон Зарезан в почти всички населени места в община „Тунджа“ беше съпроводен от зарязване на лозя, дегустации на вина с конкурсен характер, музика и забавления.
Кметът на община "Тунджа" Георги Георгиев и заместник-кметът Станчо Ставрев взеха участие в ритуала „зарязване” в лозовите масиви край с. Хаджидимитрово.
Кметът Георгиев поздрави всички лозари, като им  пожела берекет и все така да създават най-пивкото вино в България.
Беше отслужен молебен за здраве и благоденствие, а жените от певческата група на с. Хаджидимитрово изпълниха кратка програма.
Гост на празника на лозарите и техния покровител в село Бояджик, организиран от кметството в селото и читалище „Джон Атанасов-1928”, беше Андон Кръстев – секретарят на община „Тунджа”. Ритуалът по зарязването се проведе на центъра на селото. Г-н Кръстев и кметът на селото Елена Маджарова зарязаха лоза и пожелаха здраве и  берекет на лозарите и винопроизводителите от Бояджик и от цялата община.
Представители на общинското ръководство присъстваха на ритуално зарязване на лозята в селата Голям манастир, Овчи кладенец и Роза.
С Трифон Зарезан започва лятното полугодие и е един от най-устойчивите, но и най-противоречиви и сложни по своята историческа същност народни празници. Той е първият пролетен празник според традицията на българина, свързан със събуждането на вегетацията и с умиращите и отново възкръсващи природни сили. Празникът е сред най-обичаните и почитани. В българския обреден народен календар Свети Трифон се приема за покровител на лозята, виното и вегетацията. На този ден се извършва ритуално зарязване на лозята.


Пресцентър










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!