Обратно към категорията

ЕСЕ НА ТЕМА:"ИСТИНАТА ЗА СВОБОДАТА“ - СТЕФАН ЖЕКОВ, 10 КЛАС

   

 ЕСЕ НА ТЕМА:

Продължава конкурсът за есе по случай 3-ти март- Национален празник на Република България, организиран от ИК за местен референдум област Ямбол. Инициативата е за ученици от V до XII клас, като в нея могат да вземат участие ученици от област Ямбол. 
Без редакторска намеса публикуваме есе, изпратено от десетокласника Стефан Емилов Жеков от ЕГ „Васил Карагьозов“ гр. Ямбол на тема „ИСТИНАТА ЗА СВОБОДАТА“
Информация за конкурса вижте ТУК

ИСТИНАТА ЗА СВОБОДАТА
"Над портите на котленското училище са изписани в дъга пет думи:”Помогни ми да те возвися”. Слова, родени от вековната мъдрост на народа като заповед на деди и прадеди, като майчина и бащина заръка, като клетва за вярност към род и родина, като парола в борбата срещу тиранията.
Пет века страдания и унижения, болка и страх, тъмнина и ужас. Петстотин години робство, а не османско присъствие, господа историци, пет века дълги като нескончаема зимна нощ. Много българи, прогресивни и напредничави, се заемат да пробудят народа, да го накарат да почувства сили да премести планини, да дочуе от дълбините на сърцето си неясна, тъжна и сладка мелодия, която ще посее в душата му мъчителен копнеж по свободата и по едно дълго, но красиво завръщане към себе си.
И ще се родят юнаци, които не скръстват примирено ръце, не свеждат боязливо глави, не треперят пред поробителя.
По земята са пръснати едва забележими пламъчета. За всеки човек е отредено пламъче. Когато то попадне в ръцете на истински българин, се разгаря в огромен факел, дава топлина и светлина на всички. Дава им надеждата.
Така засиява и образът на  Левски, най-светлото и чисто име в българската история. Той прозира страданието на народа си и следвайки самото дело Христово се заема да разбуди неговата вяра, самочувствие, национално самосъзнание, да го възвиси. Всички го слушат в упоение и захлас и му вярват, защото ,,думите му бяха и прости, и кратки, пълни с упованье и надежди сладки''. А колко е трудно, почти невъзможно, да крачиш в дъжд и пек, понесъл несгоди и лишения, да убеждаваш, да подготвяш българите за най-святата тяхна мисия-да извоюват свободата си. И в същото време да знаеш, че всяка пътека, всяка измината крачка  е  твоята Голгота. 
Левки създава Вътрешна революционна организация и това е най-голямото постижение на българското освободително дело. За първи път чрез тази организация народът сам поема съдбата на България в свои ръце. Апостола настоява за независимост на българската революция и отстоява идеята, че революцията може да разчита само на българите. В неговата личност народната сила е намерила своята най-висша и благородна изява.
А след Левски се ниже неизброимата редица на борците за свобода-с известни и малко известни имена. Ние се спираме мълчаливо пред тях, те продължават през вековете.
Матей Преображенски-Миткалото. Защо нищо не учим за него? А е бил изключителна личност. Скиталец (затова такъв прякор му дават). Монах в Преображенския манастир, ходи в Света гора Атон, усърдно чете, строи пясъчна мелница на брега на Бяло море. Пътува до Цариград, Йерусалим, Русия, Бесарабия и Влашко. Захвърля расото и постъпва в Първата българска легия. Застава начело на чета и води сражения с турците. Приятел на Левски. Решава да образова народа си. И тръгва по обжарените пътища на България като книжар и проповедник, за да пробуди националното самосъзнание, да осветява, скътал в пазвата си най-ценното-книгите. И не само това-строи читалища, поставя „театро”, издава книги. Всичко-„на ползу роду”.
Трудно е да се стигне до истината за свободата. Историческата истина се усложнява от факта, че историята я пишат победителите. Трябва много страници да прехвърлиш, да си представиш историческите личности като хора от плът и кръв. И дух…неповторим и несъкрушим дух. Но всеки един герой, Левски например, е съвкупност от факти и митологии. Тези митологии са създадени от Ботев, от Вазов, от стотиците му следовници. Наистина, има романтична привлекателност в сливането на живот и светъл идеал.. Хората, посветили се на една светла идея, изглеждат винаги надчовешки силни, смъртта им е легенда. Моментът на героическия акт се приема за най-висока красота. Приказките и легендите противопоставят героя на подлеца. А ти се взираш в това противопоставяне на бляскавия вечен ореол на героя срещу отречената, мизерната нищожност, срещу безчестието на страхливеца. Вечната битка. И чудото на победилото добро.
Виждаш, че история, легенди и подвизи, химни и разпалени речи издигат героя върху специален пиедестал. Но когато вземеш в ръцете си тефтерчето на Левски, се убеждаваш, че той е бил жив човек, от плът до кръв, изключително честен и благороден.
Всеки харч е отбелязван старателно и отчетен до стотинка:
„07.09.1872 г.-купих револвер и гайдата”.
„19.10.1872 г.-на една сирота жена, при която намирам убежище”.
„19.03.1872 г.-за един другар, за по път маслини, хляб, ябалки”.
Моята истина за свободата откривам в жертвоготовността на Апостола, в безстрашието му пред бесилото, което се превръща в „бесило свещено”, „белег страшен и знак за свобода”-ореол на безсмъртие и слава.
Моята истина за свободата откривам в малката църквица в Батак, покрита с кости и напоена с кръвта на истински мъченици, в „пиянството на един народ”, дръзнал да събаря Империята с черешови топчета и революционни песни, в един паметен връх-Шипка, запазил спомена за чутовните подвизи на българските опълченци, който ни прави повече българи.
В сърцето на всеки от нас се издигат с раните, с кръвта, с куршумите и песните Плевен, Свищов, Шипка, Орлово гнездо, Казанлък, Стара Загора, Самарското знаме.
Това е нашето българско „возвисяване”, нашият полет към свободата, белязан с хиляди жертви.
Ще го помнят децата и внуците ни, докато я има България!
Вярвам!"


Стефан Емилов Жеков
 
 






Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

#2 999 26.02.2018 20:41

Благодарим ти, КАТЯ! Коригирано е!

 

 

#1 Катя 26.02.2018 14:16

Езикова гимназия вече от няколко месеца се изписва ЕГ, а не ГПЧЕ.


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!