Обратно към категорията

ЕСЕ НА ТЕМА: "ИСТИНАТА ЗА СВОБОДАТА" - ИЗАБЕЛ СТОЙКОВА, 11 КЛАС

   

 ЕСЕ НА ТЕМА:

Продължава конкурсът за есе по случай 3-ти март- Национален празник на Република България, организиран от ИК за местен референдум област Ямбол. Инициативата е за ученици от V до XII клас, като в нея могат да вземат участие ученици от област Ямбол. 
Без редакторска намеса публикуваме есе, изпратено от единадесетокласничката Изабел Петрова Стойкова от ЕГ „Васил Карагьозов“, гр. Ямбол  на тема  "Истината за свободата".
Информация за конкурса вижте ТУК.





"ИСТИНАТА ЗА СВОБОДАТА" 
 
"Свободата е обширно понятие. Погледнато философски, това е възможност на всеки индивид да проявява собствена воля. Свободата е липсата на ограничения от обществено - политически или друг характер. Тя дава възможност да се извършва нещо без ограничения. Свобода, непринуденост, лекота...
На трети март тази година ще честваме 140 години от освобождението на България, но никой вече не споменава от какво или от кого сме се освободили. За мен е важно да мога непринудено да говоря за националния ни празник. Искам да имам свобода да разкажа на бъдещите си деца, защо на 3 март всички българи се събираме на връх Шипка и защо точно там! Ако нямам тази свобода, защо и какво да празнувам?! Нима нашите Борци за свобода не умряха точно Там, нима балканът не е пропит с кръвта им, за да бъда свободна? Да мога да изразя собственото си мнение за политическото положение на страната ни, за всички модерни течения, които се появиха, без да бъда нападната от стотиците организации, защитаващи правата им, без да бъда обвинена в расизъм и подбуждане на етническа омраза. Ако трябва да опиша свободата, която имаме в днешно време, бих я определила като подчиненост, зависимост, безправие, покорство. Все думи, които бихте срещнали, като синоним на думата Робство! Подчинени сме още от ранна детска възраст. Зависими от обществото, от държавата и безправни в същата. Нима днес в Свободна Република България, ти имаш свободата да избираш кой да бъдеш?! Нима на 3 март ще чуеш в национален ефир - “Днес честваме 140 години от освобождението на България от турско робство”?! Все по - често последните думи отпадат от поздравленията или биват заменени с думи, като присъствие, но думата присъствие не описва робството, в което прадедите ни са живели. Ще цитирам един велик поет, достоен Българин, който е имал Свободата да нарича нещата с истинските им имена, за да разкрия моята истина за свободата! 
“Българио, за теб те умряха,
една бе ти достойна зарад тях,
и те за теб достойни, майко, бяха.
И твоето име само кат мълвяха,
умираха без страх.”
   Истината за свободата е, че трябва да воюваме за нея. Понякога ни коства живота, но винаги имаме избор - дали да сведем глава и да бъдем покорни, или да се борим, следвайки примера завещан ни от Ботев, Левски и всички знайни и незнайни герои. Да се опитаме да променим нещо и това трябва да започне с промяната в самите нас. Ние сме тези, които могат да направят промяната, само трябва да започнем да вярваме и когато дойде време да кажем това, което мислим, да го направим, а не да бъдем съгласни с всичко и да мълчим. Бъди различен, бъди истински! Бъди началото на нещо ново, нещо хубаво! Бъди свободен! Отвържи всички окови, с които си прикован и поеми по пътя към свободата, без да се страхуваш!"


Изабел Петрова Стойкова





Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

#2 Иванина Маркова 03.03.2018 06:21

Много е хубаво!

 

 

#1 Надя Маркова 03.03.2018 06:17

Браво,страхотно е!


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!