Обратно към категорията

ЕСЕ НА ТЕМА: "3- март-признателност към героите или поклон пред величието на подвига" - Стефани Стаматова, 7 клас

   

ЕСЕ НА ТЕМА:

Продължава конкурсът за есе по случай 3-ти март- Национален празник на Република България, организиран от ИК за местен референдум област Ямбол. Инициативата е за ученици от V до XII клас, като в нея могат да вземат участие ученици от област Ямбол. 
Без редакторска намеса публикуваме есе, изпратено от седмокласничката Стефани Христинова Стаматова от ОУ „П. Р. Славейков“ гр. Ямбол на тема  "3- март-признателност към героите или поклон пред величието на подвига".
 
Информация за конкурса вижте ТУК
 
 
 
 
3 МАРТ – ПРИЗНАТЕЛНОСТ КЪМ ГЕРОИТЕ ИЛИ ПОКЛОН ПРЕД ВЕЛИЧИЕТО НА ПОДВИГА
 
    3 – март – велика дата, оставила трайни отпечатъци в съзнанието на много българи, защото  днес всеки човек се нуждае от свобода, защото свободата е най – голямото щастие на света.
   Много хора са се борили за свободата на родната ни земя. Техният път към свободата е страшен, но славен, защото са проливали кръвта си и са жертвали живота си в името на свободата. Много автори пишат за пътя на бореца към свободата. Но малко хора са се запитвали защо го правят? Целта на авторите е да покажат колко труден е живота, когато не си свободен и не живееш в свободна държава. Те искат да изтъкнат, че много хора, които обичат родината си, се жертват за свободата, не се спират пред нищо, защото са герои и най – вече хора, които обичат родината си. Поклон пред тях, а те са: Васил Левски, Христо Ботев и много други знаменити българи.
   Повече известни личности избират и поемат пътят за свобода по различен начин. Едни то тях пожелават да се бият в името за свободата, макар да знаят, че по – вероятно е да загинат в страшна битка, отколкото да останат живи. Но именно поради тези си дела, народът прекланя глава пред величието на подвига им, пред техния избор.
   Един от тези велики личности е Васил Левски. За мен той е най – големият тактик, стратег и организатор на освободителното дело. Този човек не е имал нито миг спокойствие, защото с всеки изминал ден неговия гняв към поробителя ставал все по – голям, а желанието му за свобода не стихвало. Апостола влиза в паметта на своя народ не само с човещина и саможертва, но и с това, че се отказва от всички земни радости, с изключение на една – да ес бори за свободата на България. В моите представи Левски е човек, който нито за миг не е бил в безопасност, не е имал нито миг свобода, но въпреки това не се е отчайвал и не е губил надежда, че някой ден всички ще бъдат свободни. Да, този ден е 3 март и благодарение на него и други личности, борили се за свободата на България, днес българският народ празнува своята свобода и поднася цветя в знак на признателност пред величието на подвига им.
   Васил Левски изрича думите: „Ние сме във времето, и времето е в нас“. Това показва търпеливостта на Дякона, но и неговото желание час по – скоро да настъпи мигът на свободата. В изречението: „Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя – губя само себе си“ се разкрива собственото му място в живота.
   Други велики личности, борили се за свободата, избират пътя на поезията. Тяхната цел е да подбудят българския дух чрез словото и изразните средства на нашия благозвучен език и да покажат колко труден, но геройски е пътят на бореца към свободата.
   Ние помним героите и техните дела. Те съпътстват неизменно живота и съдбата на всяко българско поколение, защото ни оставиха възвишен пример за родолюбие. Поклон!




 Стефани Христинова Стаматова
 




Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#1 Мария 28.02.2018 13:57

Всички есета ли се публикуват на страницата ви или само избрани?


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!