Обратно към категорията

БЕЗ ДЕБАТИ ЗА РЕФЕРЕНДУМ В ЯМБОЛ ЗА ЗАЕМА ОТ 17 000 000 лв., КОМЕНТАРИ НА СЛУШАТЕЛИ

   

БЕЗ ДЕБАТИ ЗА РЕФЕРЕНДУМ В ЯМБОЛ, КОМЕНТАРИ НА СЛУШАТЕЛИ


Без никакви дебати мнозинството от общински съвет – Ямбол отхвърли за трети път искането на осем общински съветници – от опозицията, за провеждане на местен референдум за поемане на общински дълг от 17 млн. лв., който с лихвите ще достигне 20 млн. лв. на последната сесия, която се проведе на 27 февруари. 
 
Повече за действията на ямболските съветници може да прочетете в материал на вестник "Делник":

ТРЕТИ ОТКАЗ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА МЕСТЕН РЕФЕРЕНДУМ ЗА ДЪЛГА В ЯМБОЛ 
 
Без редакторска намеса и съкращения публикуваме някои от мненията на наши читатели за това, какво може да научи България от Швейцария- за участието на гражданите при управлението на страната. 
 
"Швейцария:  
Пряка демокрация пази правителството и общината от харчове.
 Този текст е кратко резюме на: Direkte Demokratie hält den Staat schlank, Olaf Storbeck, Handelsblatt, 2011 (de) 
 
"В проучване са били изследвани държавните финанси на всички 25 кантони на Швейцария за период от 110 години. Колкото повече граждани в даден кантон са били включени в решенита за разходването на държавни пари, толкова по-добре финансово е бил съответният кантон.  
 
Степента на участие на гражданите в тези решения не е еднаква във всеки швейцарски кантон, а и се е променила с течение на времето.  
В момента има 15 кантона с т. нар. финансов референдум- при всеки проектобюджет на правителството се провежда референдум автоматично. Между 1980 г. и 1999 г. е имало 461 регионално-финансови референдуми - 86% са за продължаване на проекта.  
 
Въпреки че гражданите в повечето случаи са одобрили допълнителни средства, участието на гласоподавателите в референдумите значително е ограничило държавните разходи. Като цяло, разходите в кантони с автоматични финансови референдуми са с около 12% по-ниски. Този ефект не е причинен от прехвърляне на задължениета на градове или общини - спестяванията са реални.  
 
Колкото достъпен за гражданите е референдума относно проект на правителството , толкова е по- редуцирано раздуването на правителствените разходи. За провеждането на референдум е изискуем определен процент на участници-гласоподаватели. С увеличаване на всеки един процент над необходимият за признат референдум минимум, има релевантен пад на разходите на кантона с 0.6%.  
 
Дори само заплахата от референдум е явно достатъчна, за да се попречи на политиците да харчат пари против волята на техните избиратели." 

 
-----------------------------------  
Ясно е, че лесно се харчат чуждите пари, когато собствениците им нямат никаква възможност за контрол, как точно се изхарчват, за какво, колко оферти са подадени за всяка работа, равнопоставени ли са играчите в търговете. Според швейцарците два са начините да се краде обществения ресурс и те са намерили начин да ги ограничат. Единия е през обществените поръчки, които те подлагат на местен референдум. Другият е през концесиите. Те също се подлагат на референдум, а за лобистките закони има ГРАЖДАНСКО ВЕТО-Законите влизат в сила 100 дни след публикацията им в Държавен вестник.

Ако през това време граждански инициативен комитет събере 50 хиляди гласа и предизвика Референдум, законът може и да не влезе в сила, независимо, че е приет от парламента. ( Това е имунната система на Обществото, пазеща го от несправедливи и лобистки закони. Тази възможност , всеки един от нас да инициира Референдум и при достатъчна подкрепа от Обществото има възпиращо действие спрямо корупцията по най-високите етажи на властта. Всеки едър бизнесмен или група от такива, мечтаещ/и за монопол в определен бранш, би се замислил дали да си напазарува депутати , които да приемат лобистки закон, с помоща на който да извлича свръхпечалби , влошавайки значително живота на Общността. Защото Парламента може да му приеме лобисткия закон, но Обществото да го спре и той да не влезе в сила,както се е случило с 16,3 % от законите в Швейцария от 1974 г. насам, когато са го приели.)  
Ние трябва да се възмутим !  

Всички коментари по темата вижте ТУК













Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!