Обратно към категорията

Община „Тунджа“ отбеляза тържествено Националния празник на Република България

   

Община „Тунджа“ отбеляза тържествено Националния празник на Република България

+снимки
Тържествено отбелязване на Трети март – Националния празник на Република България и 140–та годишнина от Освобождението на България, организира община „Тунджа”. 
Церемонията се състоя в лесопарк „Бакаджик” пред Мемориала в памет на загиналите за Освобождението на България от османско робство.
В тазгодишното тържествено честване за първи път бяха изнесени уникалните хоругви, дарени на храма „Св. Александър Невски” от генерал Скобелев, и оригиналният списък с имената на загиналите руски и български войни.
За атмосферата на тържеството допринесе и почетния караул от членове  на клубовете „Традиция” гр. Ямбол и гр. Нова Загора, част от които бяха в униформи на руски войници от онова време.
Пред присъстващите Христина Женкова – уредник в Регионалния исторически музей, гр. Ямбол,  разказа за значението на „Бакаджиците“ – едно от свещените места в страната и историята на храма „Св. Александър Невски”.
Архиерейският наместник Архимандрит Димитрий отслужи зоупокойна молитва за загиналите за свободата на отечеството ни.
В честването се включиха заместник-областните управители Волен Дичев и Христо Колев, народните представители в 44-то НС - Николай Пенев и Юлиян Папашимов, заместник-кметът на община Ямбол Илиана Бицова, старши комисар Генчо Иванов – директор на Областна дирекция на МВР-Ямбол, полковник Валентин Иванов – командир на военно формирование Безмер, началникът на щаба на 42-ри механизиран батальон, с. Кабиле – майор Божидар Божилов, представители на Движение „Русофили”, на Дружеството за приятелство с Русия и народите от ОНД, Клуб „Съотечественик”, общински съветници, ръководители на институции, кметове на населени места от общината и много граждани. 
Тържествено слово произнесе кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев. Той се обърна към присъстващите с думите: 
„…На Трети март 1878 г., един народ, пробуден от просветителите, окрилен от устрема и смелостта на революционерите, сбъдна своята бленувана мечта за Свободна България. Мечта, която никой не успя да му отнеме в петвековния мрак и страдание. Трети март e свята дата – българският символ на свободата. Той винаги ще ни напомня за онези велики и безсмъртни личности, в чиито храбри сърца Родината бе преди всичко. 140 години след онзи съдбовен трети март, ние отново се връщаме към тези огнени страници в нашата  история, написани с кръв и саможертва.
Днес, в минутата мълчание, трепва всяко българско сърце. Нека точно в тази минута си обещаем да пазим спомена за саможертвата и силата на българския дух! България заслужава да бъде обичана всеки ден, всеки час, всяка секунда. С цялото сърце! Нека я обичаме  така, както я обичаха нейните храбри чеда, загинали за свободата й! Нека възпитаваме тази любов към отечеството у децата си, за да живее и утре България – свободна и силна! За да пребъде!...“
Патриотични песни изпълни хор „Елена Граматикова” към Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва. 
Паметта на героите се почете с едноминутно мълчание, след което участниците в честването, в знак на признателност към подвига на героите,  поднесоха венци и цветя пред мемориала 
Вратите на  храм „Св. Александър Невски” бяха отворени за желаещите да запалят свещи в памет към онези, които заплатиха най-голямата цена – своя живот, за най-висшето благо на българския народ – свободата му.
 






Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!