Обратно към категорията

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата

   

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата

На 9 май се отбелязва годишнината от края на Втората световна война. Денят на победата е официален празник в Русия и в бившите съветски републики. 
В държавите от ЕС на 9 май се отбелязва Денят на Европа. На тази датата през 1950 година тогавашният френски външен министър Робер Шуман със своята историческа декларация подтавя началото на обединена Европа.Емблематичната дата ще бъде почетена с редица събития и инициативи.

Късно вечерта на 8 май 1945 година Германия подписва капитулацията си, а тогавашният американски президент Хари Труман и британският премиер по това време Уинстън Чърчил обявяват края на войната в Европа. На 2 септември 1945 година и Япония капитулира.

Днес, когато се навършват 73 години от окончателната капитулация на хитлеристка Германия, за тържествения парад  в Москва са предвидени над 8 милиона евро, включително и за разчистване на облаците в небето. Гвоздеят в празненствата ще бъде парадът на Червения площад в Москва. 13 хиляди души, 159 единици техника и 75 самолети и вертолети ще вземат участие в парада в Москва по повод 9 май - деня на победата. Според руските медии очакването е това да бъде най-мащабният парад, правен в Москва. 

У нас за трета поредна година ще марширува  „Безсмъртният полк”, в който ветерани от войните, близки и роднини на загиналите в антифашистката борба напомнят за тях, носейки техни снимки.
Днес редица събития ще се проведат по повод Деня на Европа в София, в периода, когато България е председател на Съвета на Европейския съюз. В 9.30 часа пред сградата на Президентството тържествено ще бъде издигнато знамето на Европейския съюз в присъствието на президента Румен Радев.  
В 11.30 българският еврокомисар Мария Габриел заедно с ресорния министър за европредседателството Лиляна Павлова ще участват в дискусия в Аулата на СУ за бъдещето на младите хора в дигитална Европа.
В 14.15 пред пилоните на НДК Габриел и Павлова заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова ще участват в откриването на информационна изложба, посветена на българското европредседателство. В 21.30 часа пък на площад „Независимост” ще се проведе 3D светлинно и звуково шоу. 
 










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!