Обратно към категорията

ОТКРИВАТ ПАМЕТНА ПЛОЧА "УБИТИТЕ ВОЙНИЦИ" КРАЙ СЕЛО СТРАНДЖА

   

ОТКРИВАТ ПАМЕТНА ПЛОЧА "УБИТИТЕ ВОЙНИЦИ" КРАЙ СЕЛО СТРАНДЖА

Утре, 12 май 2018г. , в местността „Убитите войници“, село Странджа ще бъде официално открита паметната плоча на лобното място на 19 български войници загинали в неравна битка с турска конница, на 15 юли 1913 година, край село Странджа. 
Средствата за изграждане на тази паметна плоча са осигурени от българската държава, чрез Министерство на отбраната през 2017г., по искане на областния управител, Областната комисия военни паметници и община Болярово. 
Имената на убитите войни са изписани за вечна памет на паметната плоча. Защото трябва да помним 15 юли 1913г. , когато турска конница нахлува в пограничното село Странджа. Жителите на селото бягат. Опожарено е училището. Неравната битка става на 2 километра от селото, при която са убити 19 български войници от различни краища на страната. Погребани са в масов гроб извън селските гробища, в местност, която хората нерекли „Убитите войници“. Утре на тази костница  ще бъде открита паметната плоча и извършено поклонение за тези български момчета и мъже.
Нека се поклоним заедно!
През 2017 година чрез Областната комисия военни паметници МО финансира изграждането на един паметник в област Ямбол и ремонта на четири паметника на загинали във войните в селата Голям Дервент, Добрич, Ботево и Борисово. В областният регистър на войнишките паметници са включени 105 паметници от цялата област.  









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!