Обратно към категорията

Десети българо-гръцки събор в село Голям манастир, община „Тунджа“

   

Десети българо-гръцки събор в село Голям манастир, община „Тунджа“

+снимки
На 20 май 2018 година се проведе Десети събор на българи и гърци с корен от с. Голям манастир, с организатори кметството на селото и община „Тунджа“. С всяко издание съборът става все по-мащабен и отново събра стотици хора в красивата местност „Църквичката“.
  На събора присъстваха Георги Георгиев- кмет на община „Тунджа“, заместник-кметовете Ели Василева, Станчо Ставрев и Георги Чалъков, Андон Кръстев - секретар на общината, общински съветници, кметове и кметски наместници на населени места. От Република Гърция присъства официална делегация от община Домоку, водена от Николаос Калимерис – заместник-кмет, бивши и настоящи членове на Федерацията на гърците от Източна Румелия. За първи път на този празник присъства и делегация от побратимената с „Тунджа“ община Варта, Република Полша, начело с кметът Ян Серафински.
 По традиция начало на събора даде кметът на село Голям Манастир Славчо Иванов, който подчерта, че с подкрепата на общината тази година за благоустрояването на местността е изградено осветление и помпа за кладенеца.
Приветствие към присъстващите поднесе и кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев, който припомни инициирането на събора, неговото развитие през годините, както и факта, че уникалната му атмосфера се дължи на общите усилия и добри взаимоотношения между българи и гърци.
Поздрав към участниците поднесоха Николаос Калимерис и Александрос Карадедос – председател Федерацията на гърците от Източна Румелия на област Еврос.
  Пет курбана бяха осветени и раздадени за здраве, а за доброто настроение на всички допринесоха гръцки самодеен състав, певческа група към пенсионерски клуб от с. Генерал Инзово, група за автентичен фолклор и трио „Овчарица“ при НЧ „Мисъл -1931“, с. Овчи кладенец, Фолклорен ансамбъл „Тунджа“, както и певицата Дарина Славчева.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!