Обратно към категорията

Система за "контрол с поглед" ще помага на деца с физически затруднения в Сливен

   

Система за "контрол с поглед" ще помага на деца с физически затруднения в Сливен

Модерна система за диагностика и обучение на деца с физически затруднения бе въведена в Регионалния център за подпомагане на процеса на приобщаващо образование /РЦПППО - бивш ресурсен център/ в Сливен. Това съобщиха от областната администрация.
Продуктът е бил представен от доц. д-р Морис Гринберг, водещ експерт по технологиите с проследяване на поглед и председател на УС на фондация "АСИСТ-помагащи технологии", на среща с представители на областната администрация, РУО-Сливен и педагогически специалисти от центъра. 
Технологията е предназначена за деца и ученици, които са с двигателни проблеми, мускулна дистрофия, аутизъм, с липса, частично или нацяло на слухови и говорни умения или други затруднения, препятстващи обучението и комуникацията им.
Системата им позволява да командват с поглед компютър: да изразяват желания чрез посочването на различни символи, да рисуват, а в по-късен етап - и да пишат. Системата е подходяща и за възрастни, след претърпян здравословен проблем или инцидент, довели да загуба на двигателната активност или на говора. 
По данни на фондация "АСИСТ", близо 7000 възрастни и деца в България имат нужда от комуникация с поглед. В Сливенска област децата със специални образователни потребности са 400, е съобщила Юлия Стефанова, директор на РЦПППО-Сливен. 
Технологията, предоставена от фондацията, е закупена за Центъра със съдействието на УНИЦЕФ. 
Започнало е обучението на 10 педагогически специалисти да работят с нея.
 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!