Обратно към категорията

БЪЛГАРИТЕ В УКРАЙНА ЩЕ СЕ ПРЕКЛОНЯТ ПРЕД БОТЕВ

   

БЪЛГАРИТЕ В УКРАЙНА ЩЕ СЕ ПРЕКЛОНЯТ ПРЕД БОТЕВ

Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ ще проведе преклонение с полагане на цветя пред паметника на Христо Ботев в Прохоровски сквер, гр. Одеса. Българската общност в Украйна винаги се събира да почете паметта на големия поет-революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. В мероприятието ще се включат ученици от Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди“, които ще разкажат за живота на Христо Ботев и ще рецитират неговите творби. Цветя и венци ще бъдат поднесени от Българския младежки клуб „Актив“ и Одеския български драматичен театър.
Христо Ботев e учил във Втора Одеска гимназия. Строгият режим и консервативните порядки тук твърде скоро го настройват враждебно – срещу училището и образователната система, срещу голямата част от българската колония в Одеса. Синът на даскал Ботьо Петков се откроява сред останалите младежи със своя свободолюбив и темпераментен характер, с особено силното си чувство за лична чест и достойнство, с будния си интелект и устрема към национално значими и героични дела. От този период датират и неговите първи поетически прояви. Неговото  стихотворението „Майце си” е изпратено от Одеса във в. „Гайда”.
В края на август 1866 г. Ботев получава назначение и пристига като учител в заселеното с българи-колонисти село Задунаевка, а след това продължава да работи в град Измаил. И в тази нова за него среда Ботев е такъв, какъвто го познаваме – независим и самостоятелен, с жажда за необикновени и велики дела, с неизтощимо любопитство към пълнокръвния и динамичен живот. През 1875 година възглавя българско национално-освободително движение и се явява един от националните герои.
В знак на признателност за голямата роля в Освобождението на България на 13 ноември 2009 г. по инициатива на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“, бе открит паметник на Христо Ботев.
 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!