Обратно към категорията

Монитор: Отрязаха помощите на 2000, отказали да метат градинки

   

Монитор: Отрязаха помощите на 2000, отказали да метат градинки

Сливен и Пловдив водят класацията по социално подпомагани жители

Социалните помощи на близо 2000 безработни са спрени през първите четири месеца на годината, тъй като са отказали да полагат общественополезен труд като почистване на градинки или боядисване на пейки. Така 1283 социално слаби са останали без помощи за период от два месеца. Други малко над 600 пък са с прекратени помощи за цели две години, защото повече от веднъж са изразили несъгласие да работят. Това показват данните на Агенцията за социално подпомагане, поискани от „Монитор“.
Броят на спрените помощи заради отказан общественополезен труд е по-малък в сравнение с миналата година, когато за същия период са отрязани парите на 3 170 социално слаби.
Финансовото подпомагане се спира от 1-во число на месеца, през който е направен отказът. С полагане на общественополезен труд безработните, които не са включени в програмите за заетост, заработват полагащите им се помощи. Той е за срок от 14 дни по 4 часа дневно като за този период се прави и застраховка за евентуална злополука. От полагането на такъв труд са освободени лицата, които се грижат за деца до 3-годишна възраст, бременните след третия месец, хората с трайни увреждания, с психични заболявания, както и такива, които полагат грижи за член на семейството.
През първото четиримесечие 22% от освободените са лица с увреждания, а бременните, на които им остават 45 дена до раждането са едва 46.
Размерът на помощите може да бъде различен за всеки месец и зависи от броя на членовете в семейството, възрастта, здравословното състояние, учебната заетост и трудова заетост. 
Всеки месец се извършва проверка както за общественополезния труд, така и за редовното посещение на учебните занятия от децата. При констатирани повече от 5 отсъствия от клас, индивидуалният процент, с който се определя помощта се намалява от 91 на 30 на сто от гарантирания минимален доход, който вече е 75 лева.
Средно на месец броят на мераклиите за подпомагане е 28 429, като за 2017 г. бройката е била 35 178, показват данните на Агенцията за социално подпомагане. Н
ай-много издържащи се от помощи има в Сливен, Пловдив и Враца. Децата и хората в трудоспособна възраст пък заемат най-голям дял от финансово подкрепените от държавата. 
Малко над 4000 са семействата, които живеят на помощи като в половината случаи става дума за самотни родители.
От началото на годината до момента инспекторатът на Агенцията за социално подпомагане е извършил 18 комплексни проверки, свързани с полагането на обществено полезен труд. Констатирани са единични случаи на процедурни нарушения, занижен контрол, относно продължителността и качеството на действително положения от подпомаганите лица труд, както и пропуски при воденето на служебната документация. Направени са необходимите предписания за подобряване на дейността.
 
 
Източник: monitor.bg









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!