Обратно към категорията

17-годишен ученик от Стралджа се удави край Созопол

   

17-годишен ученик от Стралджа се удави край Созопол

17-годишният Михаил Иванов от Стралджа е удавникът, чието тяло бе открито в морето на миля от Змийския остров край Аркутино, съобщиха от полицията. Младежът и още двама негови приятели пристигнали на морето на 31 май, за да си търсят работа. Първо били в Созопол, после прескочили до къмпинг Каваци, пише 24 часа. 
В деня на инцидента, плажната ивица все още не е била обезпечена със спасители, нямало и флагова сигнализация. 
Там тримата решили да се изкъпят и влезли в морето. Вълните обаче завлекли 17-годишния Михаил навътре, след което тялото изчезнало. Едва пет дни по-късно удавникът е забелязан на миля от Змийския остров край Аркутино. Тялото е извадено на брега с помощта на граничен катер.
Черна серия с удавници беляза началото на туристическия сезон по южното черноморие. Това е четвъртият пореден случай. Миналата седмица морето взе живота в един и същи миг на братята Мирослав и Христо Средеви. Двамата се удавиха на централния плаж в Поморие, минути след края на работното време на спасителите. Ден по-късно в Лозенец загина 22-годишен мъж от софийското село Кокаляне. 
 
Спасители предупреждават, че морето е изключително опасно, особено при бурни вълни и силен вятър. През последните години по цялото южно черноморие се наблюдава и необичайно силно подводно течение, по-известно като "мъртво вълнение". Освен, че е много силно, то е и коварно, защото не може да се забележи, нито предвиди.  
"Тревожим се изключително много от зачестилите инциденти с удавяния този сезон. Призоваваме туристите да бъдат много внимателни и предпазливи.  Крайно време е да разберат, че морето наистина  не е до колене. Ако съпоставим тези инциденти във водата със загиналите при ПТП, можем да направим логичен извод, че става въпрос за тотално самозабравяне. Нашите туристи не спазват флаговата сигнализация и са със самочувствие, че сами решават дали морето е опасно или не, съответно си правят каквото искат. Масово не се съобразяват с червен или жълт  флаг, нито с предупрежденията на спасителите", коментира д-р Андрей Найденов, председател на общинската комисия по водно спасяване. 










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ветеринари влязоха във фермата на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!