Обратно към категорията

Обобщените данни от НВО след 7 клас: математическите училища дават най-добрата подготовка

   

Обобщените данни от НВО след 7 клас: математическите училища дават най-добрата подготовка

Седмокласниците от Сливен и Ямбол - на последните места в НВО по БЕЛ
 
Тази година седмокласниците имат по-лоши резултати по български език и литература, но по-добри по математика в сравнение с миналата.
Спрямо 2017-а през тази година има повече двойки по български (8 166 през 2018 г. и 7 761 през 2017 г.) и по-малко по-математика (12 869 - 2018 г.; 13 533 - 2017 г.), но едва ли от това би могло да се съди за нивото на училищната подготовка, защото в анализа на МОН липсва сравнение за нивото на трудност на задачите през двете години. Анализът на МОН изключва и представянето на учениците на вторите модули по двата предмета.
Тази година седмокласниците имат средно 32 точки за първия модул по български език срещу 34 миналата. Това е единственият им по-слаб резултат в сравнение с миналата година. По математика е обратното - 30 срещу 28 точки преди година. По-добре са се справили учениците и с преразказа по български език и с по-трудните задачи по математика от втория модул.
Шестиците по български са намалели почти двойно, а по математика са се увеличили почти двойно. Максималните 100 точки по български имат само трима ученици, по математика - 68. Миналата година по математика имаше 251 ученици със 100 точки.
 
В топ 10 на най-добрите училища почти изцяло са математически гимназии.

От 10-те училища с най-високи резултати в страната само едно не е математическо - частното основно училище "Света София".
Пловдивската Математическа гимназия "Акад. К. Попов" е №1 със среден брой точки от двата изпита (по български език и литература и по математика) 89,03. На второ място е варненската "Д-р Петър Берон", на трето - Софийската математическа гимназия.
Частни софийски училища заемат следващите две места в Топ 5 - Първа частна математическа гимназия и частно основно училище "Света София".
Всички останали училища до десетото са математически. За пръв път в Топ 10 попада димитровградската гимназия, по-напред в подреждането спрямо миналогодишното е Софийската математическа гимназия (СМГ).

Седмокласниците от Сливен и Ямбол - на последните места в НВО по БЕЛ
Данните за представянето по области на базата само на модул 1 по български и по математика извеждат на първо място по средни резултати област София - град. Втора е Смолян, трета - Варна.
Последното място е за Сливен, пред нея са съответно Ловеч, Монтана, Ямбол.
Прави впечатление, че учениците в Кърджали и Търговище показват чувствително по-високи резултати по математика, отколкото по български език и литература. Същото е вярно и за Ямбол.
 
Резултатите от националното външно оценяване след IV клас
Резултатите от националното външно оценяване след IV клас (по български език и литература, по математика, по човекът и обществото и по човекът и природата) показват над 70% успеваемост и по четирите предмета. Най-висока е тя по човекът и природата - 81.84%, най-ниска - по математика (71.57%).
По български четвъртокласниците се затрудняват най-вече с правописа на гласна в неударена сричка, показват резултатите от диктовката. По математика най-трудна им е геометрията.
Тестовете по човекът и обществото и човекът и природата показват, че децата се затрудняват най-вече да отговорят на географските въпроси, изискващи пространствено мислене.
Малцина са посочили верния отговор и на въпрос №12 - коя е столицата на българската държава по време на Асеневци.
 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

#2 Гинка 11.06.2018 13:29

Само циганета останаха, масово се чудят учителите как да ги избутат

 

 

#1 Потресен 07.06.2018 14:03

Как няма да сме на последно. В Ямбол толкова училища закриха. Учителите си пазят хляба и бутат напред ученици които едва ли не не могат имената си да напишат (визирам един контингент особено многоброен в Ямбол). Да парите вървят ръка за ръка с ученика. Ноооо от МОН пускат много "сложни" тестове и половината ученици изпопадат като зрели круши. А и да не забравяме че професионалните училища нерядко имат и общежития - екстра за тези където се чудят къде да си дянат детето докато му правят още десетина братя и сестри.


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!