Обратно към категорията

Откри се официално жътвената кампания в община „Тунджа“

   

Откри се официално жътвената кампания в община „Тунджа“

+снимки
На 8 юни 2018 г., за седма поредна година, в землището на с. Търнава тържествено се откри жътвeната кампания в Община „Тунджа“.
Организатори на утвърдилата се церемония са фирма „Пеликан Агро” ЕООД, Община „Тунджа“ и Кметство село Търнава.
На празника присъстваха кметът на Община „Тунджа“ Георги Георгиев, областният управител на Област Ямбол Димитър Иванов, заместник-кметът Георги Чалъков, секретарят на общината Андон Кръстев, кметът на с. Търнава Андон Матев и управителите на фирма „Пеликан Агро” ЕООД - Таня и Теодор Тодорови.
Негово Високопреподобие Архимандрит Димитрий в съслужие с отец Стоян, отслужи благодарствен молебен за спорна работа, добра реколта и успешни добиви.
Ритуалът „Зажънване“ представиха самодейци от клуб на пенсионера „Доверие“, село Чарган.
По традиция пръв зажънва човек „с лека ръка” или най-възрастният и опитен жътвар. Първите два-три класа се хвърлят напред с думите: „Бог напред, ние след него!”.
С песен на уста, облечени в тунджански носии и забрадени с бели кърпи, жътварите нагазиха в нивата и със сърпове и паламарки събраха първите натежали житни класове.
Както повелява традицията, с тях бяха направени снопи, като първите два бяха дадени на собствениците на „Пеликан Агро“ и на „чорбаджията“ на общината – кмета Георги Георгиев. Те ги откупиха с желязна пара – символ на здравето и силата.
„Да е едро житото, да са пълни хамбарите и да има хляб на трапезата“ – това бяха основните пожелания.
Жътварите поднесоха и прясно опечена пита, събрала в себе си благодатните слънчеви лъчи, труда и любовта към земята на тунджанци.
На официалните лица беше поднесена и традиционната „брада“ – ръкойка от класове, съчетана с цветя и завързана с червен конец. Тя се носи от стопанина у дома и се окачва до иконостаса, където престоява чак до другата жътва – за здраве и по-голям урожай. Тогава зърното от брадата се стрива и заедно с другото семе се посява.
Празникът продължи в парка на селото с богата програма от песни и танци в изпълнение на самодейци от селата Чарган, Могила, Победа, Тенево и Стара река.
Под лъчите на жаркото юнско слънце се изви една истинска феерия от ритми, великолепни гласове и колоритни танци. По този невероятен начин тунджанци отпразнуваха откриването на жътвената кампания, с благодарност към земята, зърното и хляба.
Специален гост на празника беше фолклорен ансамбъл „Тунджа“, които с медните си гласове огласиха цялото село.
Организаторите бяха предвидили и в тазгодишното издание на празника два конкурса:
• За детска рисунка на тема „Жътва“;
• За обреден хляб.
Творбите бяха изложени в парка, като всеки присъстващ имаше възможност да закупи детска рисунка с благотворителна цел. Събраните средства ще бъдат предоставени във Фонда за стипендии и еднократно финансово стимулиране на ученици, студенти и младежи от община „Тунджа“.
Резултатите от конкурсите ще бъдат обявени допълнително през следващата седмица.
На всички присъстващи на празника беше раздаден курбан за здраве, дар от „Пеликан Агро“ ЕООД.










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!