Обратно към категорията

Държавата прехвърли на Областната администрация Сливен ВиК-активи на стойност 6.4 млн. лева

   

Държавата прехвърли на Областната администрация Сливен ВиК-активи на стойност 6.4 млн. лева

„Активи на „ВиК“, публична държавна собственост, на стойност 6.4 млн. лева са заведени по баланса на областната администрация“. Това каза пред журналисти областният управител на Сливен Чавдар Божурски, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Сливен.
"Работи се по съставянето на актове за държавна собственост на язовир „Асеновец“ и другите имоти, държавна собственост. Приемането на активите е част от започналата реформа във ВиК – отрасъла", допълни Божурски. Съгласно институционалната рамка на реформата бе създадена Асоциация по ВиК като самостоятелно юридическо лице. Асоциацията е с адрес в областната администрация и нейната обособена територия съвпада с територията на Сливенска област. Председател е Областният управител като представител на държавата, членове са общините. Основната ѝ задача е управлението на ВиК-системите, като системите публична държавна собственост се завеждат в баланса на областната администрация, а тези, които са публична общинска собственост – в баланса на съответната община. С договор между асоциацията и „В и К“ ООД всички активи са предадени за стопанисване и експлоатация на ВиК-оператора за срок от 15 години.
Реформата бе необходимо условие за европейското финансиране на отрасъла, заяви още областният управител Божурски. Сливен е сред 14-те области в страната с окрупнени ВиК-оператори, за които МРРБ подписа договори за регионални прединвестиционни проучвания. На територията на областта ще бъде получено финансиране по ОП „Околна среда“ за агломерациите Сливен и Нова Загора.
Инвестиционните проекти за Сливен са за над 59 млн. лева – за канализация в кв. „Речица“, вътрешна водопроводна мрежа, довършване на пречиствателната станция за питейни води и свързването ѝ с мрежата на града. За Нова Загора средствата са за над 20 млн. лева – за пълна реконструкция на съществуващата пречиствателна станция за отпадни води, ремонти на водопроводна и канализационна мрежа.
 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!