Обратно към категорията

Хорова школа "Проф. Георги Димитров"-Ямбол празнува 50-годишен юбилей с тържествен концерт

   

Хорова школа

+ аудио и снимки
Концерт по повод 50 години от създаването на Ямболска хорова школа „Проф. Георги Димитров” организира Народно читалище „Тракийска лира-2012”. Юбилейният концерт ще се проведе в събота, 16 юни от 17:30 ч. в Зрителна зала на Община Ямбол, а входът е свободен!
Със свои изпълнения в празничния концерт ще се включат всички настоящи състави, както и някой специални гости - бивши възпитаници на хоровата школа.
 
Началото си школата бележи в ямболското училище "Св. Климент Охридски", където през 1968 г. учителката по музика Стефка Пастърмаджиева създава училищен хор. С много любов към музиката, талант и не на последно място амбиции, хорът се превръща в общоградски състав и скоро се утвърждава и на национално ниво. 
 
През детската хорова школа "Проф. Георги Димитров” са преминали поколения ямболски деца, които продължават и до днес да са посланици на ямболската култура по света. Със своя талант и всеотдаен труд те печелят редица престижни награди на фестивали в Италия, Германия, Унгария, Чехия, Русия, Финландия, Гърция и др.
 
Въпреки немалкото  трудности и перипетии през  годините Ямболската хорова школа продължава активно да участва в  творческия живот на Ямбол и дори да надгражда постигнатото. Един от примерите е приноса й за създаването и утвърждаването на Тракийския хоров фестивал в Ямбол. 
По повод юбилея, както и за високи постижения и професионализъм, на 24 май тази година формацията беше удостоена и с най-високото отличие в сферата на изкуството и културата в община Ямбол – награда на името на Жорж Папазов.
 
Най-голямото признание за положения труд и неизчерпаемо творческо вдъхновение на ръководителите на школата и до днес остават прекрасните отзиви за техните изпълнения, както и любовта към музиката, която събуждат у възпитаниците си.
 
Още за отличията и за предстоящия концерт разказa пред 999 Весела Пастърмаджиева, диригент и ръководител на школата в Ямбол (пълен запис чуйте в прикачения файл долу).
 
"Тази награда лично аз възприемам, като награда за усилията и труда на много поколения певци, деца, а след това и младежи. Като награда за труда и усилията на всички колеги музиканти, които през годините са работили с хоровата школа. И разбира се, като признание за таланта и труда на основателя на школата - г-жа Стефка Пастърмаджиева.
Аз се чувствам отговорна пред бъдещето, защото тази 50-годишна традиция и постижения би следвало да бъдат пордължени. "






Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#1 Диана 15.06.2018 14:41

Гордост за нашия град!


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

БАБА ДОРА ОТ ШАРКОВО, ВЪВ ВИДЕО НА РАДИО 999, ДОСТИГНАЛО ДО МИЛИОНИ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!