Обратно към категорията

Зам.-министърката, пътувала до Ню Йорк за 8300 лева, подаде оставка

   

Зам.-министърката, пътувала до Ню Йорк за 8300 лева, подаде оставка

Заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова е подала оставка, съобщиха от правителствената информационна служба. Мотивът за оставката е общественото напрежение около участието на Димитрова в 11-тата световна конференция на ООН за Конвенцията за правата на хората с увреждания, за което бяха похарчени 8980 лева от бюджета на социалното министерство. Самолетният билет за шестдневната командировка е бил купен в последния момент, въпреки че за конференцията се е знаело още през март, и е струвал 8300 лева.

Оставката на Димитрова е приета от премиера Бойко Борисов.
Миналата седмица заместник-министърът взе участие в 11-та сесия на Конференцията на страните по Конвенцията за правата на хората с увреждания в Ню Йорк. България е председател на форума за периода 2017-2018 г. и в това си качество организира конференцията за 10-та и 11-та сесия.
Вчера Димитрова призна, че вероятно е грешка, че се е съгласила да тръгне в командировка за Ню Йорк, след като е видяла цената на билетите, която е трябвало да се плати. Пред bTV тя сподели, че не съжалявала, че отишла, защото ставало въпрос за важен форум.
 В събота в предаването "Седмица" по Дарик министърът на труда и социалната политика Бисер Петков подчерта, че зам.-министър Димитрова е командирована с негова заповед и определи исканията за нейната оставка като несъстоятелни. "България е една от държавите по Конвенцията за правата на хората с увреждания. България е ратифицирала този документ през 2012 година и той е отправна точка за всичко, което правим сферата", каза Петков. Той подчерта, че България е председател на тази конференция и в нея е взела участие именно заместник-министърът, чийто ресор са политиките за хората с увреждания.
В началото на миналата седмица пък именно Бисер Петков подаде оставка на фона на палатковите лагери на майките на деца с увреждания и настояването за закон за личната помощ. Впоследствие премиерът Бойко Борисов обяви, че Петков остава на поста си и продължава да работи.
Вчера разписаният проект за закон за личната помощ бе представен от омбудсмана Мая Манолова в съвета по интеграция, където не срещна одобрението на социалните партньори и национално представените организации на хората с увреждания.
Текстовете от него ще бъдат разгледани от работни групи и е възможно да влязат в подготвяните закон за социалните услуги и нов закон за хората с увреждания.


dariknews.bg 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Две брутални убийства потресоха ямболски квартал
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!