Обратно към категорията

В Кабиле е открит изцяло запазен надпис от римско време

   

 В Кабиле е открит изцяло запазен надпис от римско време

Официален латински надпис от времето на импeратор Марк Аврелий (161-180 г.) откри екипът на Регионален исторически музей – Ямбол при археологическите проучвания на  „Тракийски и античен град Кабиле”. Новината съобщи директорът на музея Стефан Бакърджиев, по думите на когото последният намерен на Кабиле изцяло запазен римски надпис е от преди 35 години в далечната 1983 г. 
Новооткрития надпис е свързан с построяването на Римските терми (бани) в античния град, което е извършено в периода 166-169 г. под ръководството на префекта (командира) на Втора Луцензианска кохорта – Елий Руф. Находката е разкрита при проучване в района, където се е намирал щабът на римската кохорта – т.нар. принципия. Надписът е в 7 реда, изсечени върху каменна плоча с размери 80 на 60 см.
 
 Пресцентър
 










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

#2 люх 25.06.2018 16:42

Кольо, copy и paste без да се гледа е причината. Там от дето го копираха още "заразен" стои надписа, но тук го излекуваха :)

 

 

#1 Кольо 25.06.2018 12:34

Тая новина нещо ме притеснява. Означава ли това, че и този надпис е "заразен" както тоя от 1983г. И каква по-точно зараза носи ? Явно той е причина поколенията да се развиват все по-тъпи като цяло.


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!