Обратно към категорията

ОПАСНО ВРЕМЕ!

   

ОПАСНО ВРЕМЕ!

Облачността над страната ще е предимно значителна. Отначало в югоизточните райони, а по-късно през деня - и над останалата част от страната, ще има валежи и гръмотевици. Значителни ще са количествата в следобедните часове в Югоизточна, а през нощта срещу сряда - в Централна България. Има условия и за градушки. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 22 и 27, в София - около 22 градуса.
 
Оранжев код за дъждове и гръмотевици е обявен за 9 области на страната, сочи справка в сайта на НИМХ-БАН. Предупреждението е в сила за областите Габровска, Великотърновска, Пловдивска, Старозагорска, Сливенска, Бургаска, Ямболска, Хасковска и Кърджалийска. Синоптиците прогнозират, че в тези райони ще има интензивни валежи и гръмотевични бури. Валежите ще са значителни, главно след обяд и през нощта срещу сряда. Прогнозата е за очаквани количества дъжд от 30 до 50 л/кв.м, но на места ще са за кратко време.
 
За 15 области на страната пък е обявен жълт код за валежи и гръмотевици за 26 юни, вторник. Предупреждението е в сила за областите Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, София-област, София-град, Пазарджишка, Смолянска, Русенска, Търговищка, Разградска, Шуменска, Силистренска, Добричка и Варненска. В тези райони също се очакват интензивни валежи и гръмотевични бури. Валежите ще са значителни, главно след обяд и през нощта срещу сряда. Очакваните количества в областите Монтаска, Врачанска и Плевенска са 15-30 литра на квадратен метър, а в останалите области, където е обявен жълт код, 20-30 л/кв.м. Метеоролозите отбелязват, че на места валежите ще са за кратко време.
 
Зелен код и без опасност от валежи ще е времето само в 4 области на страната - Благоевград, Кюстендил, Перник и Видин.
 
По Черноморието ще преобладава облачно време и ще има валежи и гръмотевици. Ще духа умерен до силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 22-24 градуса, близки до температурата на морската вода.
 
Над планините облачността ще е значителна, ще има валежи и гръмотевична дейност. Значителни ще са явленията в масивите от Централна и Източна България. Ще духа умерен и силен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 14, на 2000 метра - около 8 градуса.
 
 
В южната ни съседка Гърция обстановката ще е по-тежка. През последното денонощие пороите затрудниха трафика в района на Атина. На места бяха отнесени пътища. Противопожарните служби са реагирали на десетки сигнали за наводнени улици, подлези, сгради и приземни етажи.
 
Циклонът ще продължи да създава опасност и за много области е обявен червен предупредителен код, като най-критично ще бъде положението в района на Солун и Лариса, където очакваните количества са над 100 л/кв.м.
 
Сложна ще остане метеорологичната обстановка в средата на седмицата и у нас. Под влияние на преминаващ през Балканите средиземноморски циклон, на много места в нашата страна ще има валежи, главно в югоизточната ѝ половина - и гръмотевични бури.
 
Валежите ще са интензивни и значителни по количество, в отделни райони - надхвърлящи 65 л/кв. м. Температурите ще бъдат доста по-ниски от обичайните - максималните в сряда ще са предимно между 20 и 25, но в районите с по-интензивни и продължителни валежи ще остават под 20 градуса.
 
През нощта срещу четвъртък и до обяд в Североизточна България валежите ще продължат, докато в останалата част от страната временно ще отслабнат и спрат. Около и след обяд от югозапад отново ще завали, ще се развият и гръмотевични бури. Остава и вероятността за значителни количества валеж, по-голяма - в Западна и Централна България.
 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!